8. august 2016

IMELINE MEES: Michael Phelps võitis Rio mängudel enda esimese kuldmedali

Phelps Rio mängude kiuldmedaliga
Rio olümpiamängude teisel päeval tegi ajalugu Michael Phelps, kes võitis enda karjääri 19. olümpiakulla. Võimsad maailmarekordid ujusid täna veel Katie Ledecky, Sarah Sjöström ja Adam Peaty.

Enda 23. olümpiamedali ja 19. olümpiakulla võitnud Michael Phelps triumfeeris meeste 4x100 m vabaltujumises, kus ujus teist vahetust. Enne Rio mänge oli küsimärgi all kas Phelps ikka mahub teateujumisse, sest USA katsevõistlustel ta 100 m vabalt ei ujunud.

Kriitikud vaigistas Phelps enda ujumisega kui tema vaheajaks märgiti 47.12. Samuti oli tegemist ka ühe kõige kiirema vaheajaga, sest teateujumiste kõige kiirema vaheaja sai kirja USA ankrumees Nathan Adrian ajaga 46.97. USA võistkond (Caeleb Dressel, Phelps, Ryan Held, Adrian) läbisid nelja peale distantsi ajaga 3.09.92. hõbeda võitis Prantsusmaa (3.10.53) ja pronksmedali Austraalia (3.11.37).

Adam Peaty
Täiesti uskumatu ujumisega sai hakkama britt Adam Peaty. Ta võitis enda karjääri esimese olümpiakulla 100 m rinnuliujumises ajaga 57.13, mis on ka uus maailmarekord. Enne Rio mänge oli kehtivaks maailmarekordiks 57.92. Ta edestas hõbemedali võitnud Cameron van der Burghi rohkem kui 1,5 sekundiga. 

Naiste 400 m vabaltujumises oli täiesti pidurtamatus hoos ameeriklanna Katie Ledecky, kes purustas enda nimel olnud maailmarekordi pea kahe sekundiga. Ledecky läbis distantsi ajaga 3.56.46 ning sai kaela enda karjääri teise olümpiakulla ning Rio mängude esimese kulla. Lähimad konkurendid jäid ligi 5-sekundi kaugusele.

Maailmarekord purustati ka naiste 100 m liblikujumises kui rootslanna Sarah Sjöström pälvis enda karjääri esimese olümpiakulla. Sjöström läbis olümpiafinaalis 100 m liblikat ajaga 55.46 parandades enda nimele kuulunud maailmarekordit 16 sajandikuga. 

Kõik tulemused leiad SIIT:

PÜSIGE LAINEL!