18. november 2016

Lühiraja MM-il stardib viimase 10 aasta kõige väiksem Eesti koondis


Kanadas Windsoris toimuvad tänavu 6.-11. detsembrini 13. korda peetavad lühiraja maailmameistrivõistlused. Võistlustules on üle 900 ujuja 170 erinevast riigist. Tänavu stardib Eesti koondise eest viimase 10 aasta kõige väiksem koondis.

Esmakordselt toimub lühiraja MM Kanadas. Ujula ehitatakse spetsiaalselt nende võistluste tarbeks ning seda jäähoki areenile. Ujula mahutab veidi rohkem kui 6000 ujumissõpra.

Eesti koondis on Kanadasse minemas nelja ujujaga, mis on viimase 10 aasta kõige väiksem koondis lühiraja MM-idel. Tänavusel lühiraja MM-il esindavad Eesti värve Martti Aljand, Martin Allikvee, Martin Liivamägi ja Kertu Ly Alnek. Esimesel kolmel on täidetud A-normatiiv ning Alnek sõidab võistlustele B-normatiiviga.

Martti Aljandi jaoks on tegemist viiendate lühiraja maailmameistrivõistlustega. Debüüdi tegi ta võistlustel juba 2006 aastal kui võistlus toimus Hiinas. Parim koht pärineb tal aga nelja aasta tagusest ajast kui ta vaid 2 sajandiku kaugusele jäi pronksmedalist ning saavutas kõige valusama ehk neljanda koha. Kaks aastat tagasi oli ta samuti Eesti koondise kõige edukam ujuja pääsedes ainsa eestlasena poolfinaali. Tänavu on peagi 29-aastaseks saav Aljand starti minemas 50 m rinnuli- ja 100 m kompleksujumises.

Võistluste ajakava
Enda karjääri teisele lühiraja MM-ile sõidab Martin Allikvee. Suvel Rio olümpial osalenud 21-aastase ujuja ettevalmistus on olnud keeruline. Seganud on mitmed haigused. Kaks aastat tagasi saavutas ta parima koha 200 m rinnuliujumises, milleks oli 23. koht. Paari nädala pärast algavatel võistlustel hüppab Allikvee vette 100 m- ja 200 m rinnuliujumises. 

Nii üllatav kui see ka pole, siis enda debüüdi lühiraja MM-il teeb Eesti koondise raudvara Martin Liivamägi. Huvitava faktina võib välja tuua, et Liivamägi täitis nende võistluste A-normatiivi juba aastal 2006 kuid erinevatel põhjustel pole tal võimalik olnud startida. Eelmise aasta parim meesujuja on kindlasti starti tulemas 50 m rinnuli- ning 100 m kompleksujumises. Kuna avapäeval toimuvad 200 m kompleks ja 100 m rinnuli eelujumised väga lühikese vahe järel, siis peab 28-aastane ujuja emma-kumma ala kasuks otsustama. Lisaks on Liivamägil võimalus startida ka 200 m rinnuliujumises, aga kas ta ka sel distantsil starti läheb see selgub võistluste lähendes. 

Debüüdi teeb ka 17-aastane Kertu Ly Alnek. Edasipääsu poolfinaalidesse püüda nagu ülaltoodud ujujatel Alnekul veel ei ole. Siiski on ohus Aljandi 100 m vabaltujumise rahvusrekord 54.68, millest jääb debütandil puudu veel 33 sajandikku. Lisaks stardib Alnek ka 50 m vabaltujumises kus eesmärgiks peaks olema uus isiklik rekord. 

Ralf Tribuntsov oli neljas Eesti ujuja kellel oli täidetud A-normatiiv, aga kuna Lõuna-California ülikoolis studeerival sportlasel langesid eksamiajad täpselt võistlustega samale päevale, siis otsustas Tribuntsov võistlustest loobuda. B-normatiiviga oleks võinud starti veel tulla ka - Pjotr Degtjarjov, Daniel Zaitsev, Kregor Zirk, Karleen Kersa, Karl Luht ja Maria Romanjuk, aga kuna alaliit B-normatiiviga sportlasi ei toeta, siis otsustasid nad mitte võistelda.

Viimase 10 aasta kõige suurem koondis oli aastal 2008 kui Inglismaal Manchesteris peetud lühiraja MM-il oli stardis 11 eestlast. Eestlased ei ole kunagi saavutanud medalit lühiraja MM-il, mitmel korral on ujutud ennast neljandaks. 

Võistluste lähenedes teeb Priit Aaviku Ujumisblogi aina rohkem postitusi seoses lühiraja MM-iga, et viia Teid tiitlivõistluste lainele.

PÜSIGE LAINEL!