22. november 2016

Phelps võitis USA ujumisaasta auhinnagalal neli auhinda ning jätkab treenimist

Eile toimus New Yorkis USA ujumisaasta auhinnagala kus kohale olid tulnud mitmed olümpiavõitjad ning teiste hulgas ka 23-kordne olümpiavõitja Michael Phelps, kes võitis õhtu jooksul neli auhinda.

31-aastane Michael Phelps, kes Rio olümpiamängude järel riputas prillid varna võitis eile toimunud auhinnagalal neli auhinda. Ta krooniti USA aasta parimaks meesujujaks, pälvis elutöö preemia ning aasta parima ujumise auhinna. Lisaks oli ta osaline aasta parima teateujumise auhinna võitmisel.

USA aasta parimaks ujujaks krooniti Phelps enda karjääri jooksul kuuendat korda. Talle tõi auhinna Rio olümpiamängudel võidetud 5 kuldmedalit ja 1 hõbemedal. Ta lõpetas enda ujujakarjääri 28 olümpiamedaliga millest 23 on kuldsed. 

Elutöö preemia pälvis Phelps selle eest kui populaarseks on ta ujumise maailma tasemel viimase 16 aastaga teinud. 31-aastane läbiaegade edukaim ujuja on pannud miljoneid inimesi ujumist vaatama ning suuresti seetõttu, et Pekingi olümpiamängudel võitis ta 8 kuldmedalit. Michael Phelps seostub inimestele automaatselt ujumisega ning viimastel olümpiamängudel on ujumine olnud vaadatavuselt esimene spordiala.

Aasta parima ujumise meeste hulgas saab Phelps enda Rio olümpiamängude 200 m liblikujumise eest. Neli aastat tagasi Londoni olümpiamängudel pidi Phelps enda lemmikalal leppima hõbemedaliga ning tänavu Rio mängudel oli ujujal vaid üks eesmärk - taastada enda koht poodiumi kõige kõrgemal astmel. Närvekõditavas ujumises õnnestuski Phelpsil napsata kuldmedal ning see krooniti ka aasta parimaks ujumiseks.

Lisaks oli 23-kordne olümpiavõitja osaline ka neljanda auhinnavõidus. Aasta parim teateujumise auhind kuulub Rio olümpiamängude meeste 4x100 m vabalt teatenelikule. Võistkond koosseisus Caeleb Dressel, Michael Phelps, Ryan Held ja Nathan Adrian domineerisid seda distantsi ning saavutasid kuldmedalid. Neli aastat tagasi Londoni mängudel pidi USA esindus sel alal alla vanduma Prantsusmaale. 

Lisaks avalikustas Phelps intervjuus, et käib nädalas ujumas kolm korda, et hoida enda head vormi. Siiski kinnitas ta, et tippspordiga tegemist ei ole ja ujub enda lõbuks. Samuti on Phelps ennast maha võtnud dopinguküttide nimekirjast, mis tähendab, et võistlusradadele naasemiseks peaks ta olema seal nimekirjas. 

USA ujumisaasta auhinnagala võitjad:

Aasta meesujuja - Michael Phelps
Aasta naisujuja - Katie Ledecky
Aasta teateujumine - Meeste 4x100 m vabalt
Aasta treener - Dave Durden
Elutöö preemia - Michael Phelps
Aasta läbimurdja - Lilly King
Aasta tiimiliidri auhind - Elisabeth Beisel
Aasta ujumine mehed - Michael Phelps 200 m liblikat 
Aasta ujumine naised - Simone Manuel 100 m vabalt 
Sihikindluse preemia - Anthony Ervin

PÜSIGE LAINEL!