14. jaanuar 2017

ÜLEVAADE: Eelmise aasta Eesti parimad ujujad

14. jaanuaril autasustab Eesti Ujumisliit eelmise aasta Eesti parimaid ujujaid. Välja kuulutatakse aasta parim mees- ja naisujuja, lisaks veel ka parimad juuniorid ja noored. 

Priit Aaviku Ujumisblogi toob Teieni erinevate kategooriate võitjad ning nende saavutused, mis viisid nad auhinna pälvimiseni.

Parim meesujuja - Martin Allikvee

21-aastane Martin Allikvee oli eelmisel aastal tõelises sõiduvees. Ta püstitas 200 m rinnuliujumises kahel korral uue Eesti rekordi parandades rekordit rohkem kui 2 sekundiga. Lisaks Allikvee Leedu meistrivõistlustel ujutud Eesti rekord 2.12,80 tagas talle koha ka Rio olümpial, jättes kõik ülejäänud Eesti meesujujad olümpiamängude ukse taha. Rios esindas Allikvee Eestit väärikalt, sest 33. koht 200 m rinnuliujumises saavutati Eesti kõigi aegade teise tulemusega (2.13,66). Euroopa meistrivõistlustel jäi mehel vaid 1 sajandik puudu poolfinaalkohast saavutades 100 m rinnuliujumises 17. koha. Lühiraja MM-il saavutas Dmitri Kapelini hoolealune 100 m rinnuliujumises 26. koha. Aasta jooksul krooniti Allikvee 7x Eesti meistriks. Eesti parima meesujuja tiitli pälvib Allikvee esmakordselt enda karjääri jooksul, eelmisel aastal pälvis auhinna Martin Liivamägi.  

Parim naisujuja - Maria Romanjuk

Kolmandat aastat järjest läheb Eesti parima naisujuja auhind 20-aastase Maria Romanjuki kaminasimsile. Romanjuk oli konkurentsitult aasta kõige edukam naisujuja pääsedes ka Rio olümpiale kus ta kordas 100 m rinnuliujumises Eesti rekordit (1.09,49) ning pälvis 31. koha. Euroopa meistrivõistlustel jäi tema parimaks kohaks 24. koht. Eesti meistriks krooniti Romanjuk 2016 aastal 11x kasvatades tema Eesti meistritiitlide kogusumma 76 kuldmedalini. Eesti rekordite tabelisse tegi Romanjuk möödunud aastal sissekande 200 m kompleksujumises lühirajal kui kustutas Natalia Hissamutdinovale 13 aastat kuulunud rahvusrekordi. Sarnaselt Allikveele treenib ka Romanjuk Garanti Spordiklubis. 

Parim meesjuunior - Kregor Zirk

Selle kategooria võitja valimine oli lihtsamast lihtsam. Kregor Zirk saab esmakordselt enda auhinnakapile panna parima meesjuuniori autasu. 17-aastane Zirk saavutas Euroopa juunioride meistrivõistlustel pronksmedali 50 m liblikujumises ja neljanda koha 100 m liblikujumises. Kuna juunioride tulemusi arvestatakse 2015 sügis/talv ja 2016 kevad/suvi tulemuste järgi, siis 2015 aasta Põhjamaade juunioride meistrivõistlustel saavutas ta kolmel alal individuaalse kuldmedali. Aastal 2016 püstitas Zirk 10 individuaalset täiskasvanute rekordit, 16 juuniorde rekordit ja 6 noorte rekordit. Viimasel kahel aastal on Zirk konkurentsitult kroonitud Eesti parimaks noorujujaks noormeeste arvestuses, eelmise aasta parim meesjuunior oli Daniel Zaitsev.

Parim naisjuunior - Kertu Ly Alnek

Kui Eesti parima mees- ja naisujuja auhind läks samasse klubisse, siis juunioride autasudega on sama lugu. Ujumise Spordiklubi esindav Kertu Ly Alnek viib teistkordselt koju parima naisjuuniori tiitli. Eelmisel aastal saavutas selle auhinna Margaret Markvardt. Alnek tegi tugeva pikaraja hooaja pääsedes Euroopa juunioride meistrivõistlustel 50 m- ja 100 m vabaltujumises poolfinaali. Lisaks parandas ta pikas basseinis juunioride rekordeid 10 korral. Alnek parandas 100 m vabaltujumise juunioride rekordit ligi 1,5 sekundit ning hoiab hetkel ajaga 56.65 Eesti kõigi aegade edetabelis viiendat kohta. 

Parim noorujuja - Ivan Stseglov

Aasta parima noorujuja tiitli noormeeste hulgas pälvis Ivan Stseglov. Spordiklubi Narva Energia värvide eest ujunud Stseglov saavutas suvel Põhjamaade noorte meistrivõistlustel 200 m seliliujumises kuldmedali ajaga 2.07,03. Ta jäi vaid poole sekundi kaugusele Eesti juunioride rekordist, ujus Eesti kõigi aegade viienda tulemuse ning oli ainuke eestlasest meesujuja kes Põhjamaade noorte meistrivõistlustel saavutas individuaalse kuldmedali. Samal võistlusel sai Stseglov kaela ka pronksmedali ning seda 100 m seliliujumises, temast sai Eestis läbi aegade 17. ujuja kes seda distantsi ujunud alla 1 minuti (59.59). 

Parim noorujuja - Kertu Kaare

Orca ujumisklubi esindav Kertu Kaare on möödunud aasta parim Eesti noorujuja neidude hulgas. Kaare tegi eelmisel aastal suure sammu arengus edasi ning see kajastus Põhjamaade noorte meistrivõistlustel kui ta tuli 50 m vabaltujumises võitjaks. Eelmise hooaja jooksul jäi tal 50 m vabaltujumises Eesti noorte rekordist vajaka vaid 12 sajandikku. Kaare on kusjuures veel sellises vanuses, et saab osaleda ka tänavu Põhjamaade noorte meistrivõistlustel ning kandideerida samale auhinnale ka 2017 aasta lõppedes. Eelmise aasta parim noorujuja neidude hulgas oli Ilona Maide. 

Aasta treener - Dmitri Kapelin

Aasta treeneri auhind läheb kolmandat aastat järjest Garanti Spordiklubi treenerile Dmitri Kapelinile. Ta viis kaks ning ainukest Eesti ujujat olümpiale (Allikvee ja Romanjuk). Lisaks jäi napilt olümpiaukse taha ka kolmaski Kapelini hoolealune Daniel Zaitsev, kellel jäi 50 m vabaltujumises Rio A-normist puudu 21 sajandikku. Aasta treeneri hoolealused püstitasid 2016 aastal 5 individuaalset täiskasvanute rekordit ja 3 juunioride rekordit. Lisaks oli Garanti Spordiklubi Eesti lühiraja meistrivõistlustel kõige edukam klubi saavutades 13 kuldmedalit. 

PÜSIGE LAINEL!