1. veebruar 2017

5 moodust kuidas vältida haigusi sel hooajal

Praegu on ujumises vaat et hooaja üks kõige tähtsamaid perioode. Käib kõva töö, et laduda vundament algavaks pikaraja hooajaks. Kõige selle juures on kõige tähtsam püsida tervena, et ei peaks treeningutelt puuduma.

Kui praeguses hooaja faasis tekivad haiguste tõttu sisse lüngad on neid hiljem väga raske lappida. Toon Teieni 5 moodust kuidas vältida haigusi sel hooajal.

1. Pese käsi

Me kõik oleme kuulnud kus räägitakse, et tuleb käsi pesta. Aga käte pesemine tegelikult ka on väga kasulik. Päeva jooksul me katsume nii palju erinevaid asju ning väga lihtne on halbu baktereid üles korjata ning lihtsalt haigeks jääda. Käsi soovitatakse pesta sooja vee ning seebiga 20 sekundit. Ei võta juu väga palju aega!

2. Ära jaga

Kuigi inglise keeles on väljend "sharing is caring", siis ära Sina jaga kellegagi enda asju. Treeningutel ära anna enda pudelist juua sõbrale. Kuigi see tundub heateona, siis hiljem võid sa seda kahetseda. Isegi kui keegi ei tundu haige, siis baktereid kannab ta ikka endas. Meil kõigil on bakterid - see on paratamatus - aga kui seda kogust piirata enda kehas, siis teed endale teene ning haigeks jäämise võimalus väheneb.

3. Võta vitamiine

Kuna Eesti ei asu geograafiliselt just kõige soojemas piirkonnas, siis erinevate vitamiinide võtmine on väga tähtis. Kõige kasulikum on kui lased perearstil või spordiarstil võtta endast verd ning seejärel saad näha milliste vitamiinide puudus sul on. Apteekides müüakse ka erinevaid multivitamiine, mis on samuti väga kasulikud ning vähendavad haigeks jäämise võimalust. Tugevam organism, paremad tulemused!

4. Maga piisavalt

Magamine on üks kõige tähtsamaid asju trenni tehes. Kuigi sa võid olla hõivatud erinevate asjadega, siis kindlasti leia aega magamiseks. Kui sinu keha on väsinud, väsib ka immuunsüsteem. Kui sa ei maga piisavalt, siis sinu nö süsteem muutub haavatamaks ning haigused hakkavad kiiremini külge. Piisavalt und tagab sulle tugeva immuunsüsteemi ning võitleb bakterite vastu mis tahavad sind rünnata. 

5. Ära stressa

Praegusel ajahetkel võib tunduda kõik keeruline. Koolis on raske, õppida on palju, treeningud on väsitavad, tööd on liiga palju jne. Võib kohati tunduda, et võimatu on mitte stressata kõige pärast. Siiski on väga tähtis, et suudaksid olla terve nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Stress ründab samuti immuunsüsteemi ning haigeks jääda on väga lihtne. Proovi leida rasketele tegevustele vahelduseks midagi, mis teeb sind õnnelikuks ja rõõmsaks ning proovi nautida kõike mida sa teed.

PÜSIGE LAINEL!