12. märts 2017

TOP 10: Kõige edukamad ujujad olümpiamängudel

Ujuja jaoks medal võita on suurepärane. Imeliseks saavutuseks muutub see siis kui medal on võidetud olümpiamängudel. 1896 aastast kui ujumine kaasaegsetel olümpiamängudel hoo sisse sai on olümpiamedaleid jagatud kuhjaga.

Nüüd vaatamegi kes on 10 kõige edukamat ujujat olümpiamängude ajaloos ehk kelle auhinnakapis on kõige enam kuldseid medaleid.

10. koht - Aaron Peirsol (5 kuldmedalit)

Ameeriklane Aaron Peirsol on üks läbi aegade kuulsamaid seliliujujaid. Ta võitis enda karjääri jooksul 5 kuldmedalit ning lisaks veel kaks hõbedat. Enda olümpiamängude debüüdi tegi Peirsol 17-aastasel Sydney olümpial kus ta võitis 200 m seliliujumises hõbemedali. Nelja aasta pärast Ateena olümpiamängudel tegi ta 100 m- ja 200 m seliliujumises kuldse duubli. 2008 aastal Pekingis lisas ta individuaalselt enda auhinnakappi veel 100 m seliliujumise kuldmedali.

Olümpiamängudel on tal veel 2 kuldmedalit 4x100 m kombineeritud teateujumise võistkonna liikmena. Peirsol hoiab enda nimel praegu 200 m seliliujumise maailmarekordit ning hoidis pikalt ka 100 m seliliujumise ilmarekordit kuni ameeriklane Ryan Murphy selle Rio olümpiamängudel ületas. 

9. koht - Ian Thorpe (5 kuldmedalit)

Austraalia imelaps Ian Thorpe oli 2000-ndate aastate alguses keskmaa kroolidistantsidel lausa pidurtamatu. Kodustel olümpiamängudel Sydneys aastal 2000 oli Thorpe kogu mängude edukaim sportlane võites 3 kulda ja 2 hõbedat. Ateena olümpiamängudel alistas ta 200 m vabaltujumises toona 19-aastase Michael Phelpsi. Thorpe on ainuke ujuja kes võitnud olümpiamängudel medali 100-200-400 meetri krooliujumise distantsidel. Enda karjääri jooksul võitis "Torpeedo" hüüdnime kandev ujuja 5 kulda, 3 hõbedat ja ühe pronksmedali.

8. koht - Gary Hall Jr. (5 kuldmedalit)

Ameerika sprindiäss Gary Hall Jr. võitis enda eduka karjääri jooksul 10 olümpiamängude medalit millest pooled olid kuldsed. Ameeriklase tähetund saabus Sydney olümpial kui ta saavutas ühise kuldmedali 50 m vabaltujumises Anthony Erviniga. Eriti huvitav oli Hall jr. suurte areenidel, sest ta tihti kandis ekstragavantseid riideid enne starte ning tegi poksiliigutusi enne starte, et konkurente endast välja ajada. Aastal 2004 suutis ta enda 50 m vabaltujumise tiitlit edukalt kaitsta. Ülejäänud kuldmedalit tulid ameeriklasel teateujumistes.

6.-7. Kristin Otto (6 kuldmedalit)

Sakslane Kristin Otto on veidi vanema generatsiooniujuja. Temast sai esimene naisujuja läbi aegade, kes võitnud kuus kuldmedalit ühtedelt olümpiamängudelt. Selle saavutusega sai Otto hakkama 1988 aastal Seouli olümpiamängudel. Ta hoidis enda käes ka 100 m- ja 200 m vabaltujumise maailmarekordeid. Huvitava faktina võib välja tuua, et ta oli esimene naine kes lühirajal ujus 100 m selili alla minuti. Otto oleks ilmselt võitnud rohkem kuldmedaleid olümpiamängudel aga 1984 aastal Ida-Saksamaa boikoteeris Los Angelese olümpiamänge.

6.-7. Amy Van Dyken (6 kuldmedalit)

Sarnaselt Ottole võitis ameeriklanna Amy Van Dyken olümpiamängudel vaid kuldmedaleid. Tema tähetund oli 1996 aasta Atlanta olümpial kui ta oli ka mängude kõige edukam sportlane võites neli kuldmedalit. Ta triumfeeris 50 m vabalt- ja 100 m liblikujumises ning veel kahes teateujumises. Neli aastat hiljem Sydneys astus ta poodiumi kõige kõrgemale astmele veel kahe teateujumise liikmena. Van Dyken auhinnakapis on ka veel 3 MM tiitlit.

5. Ryan Lochte (6 kuldmedalit)

Selle nimekirja ainuke tegevujuja on 32-aastane Ryan Lochte, kes üritab pääseda ka Tokyo olümpiale. Auhinnakapis on Lochtel 6 kulda, 3 hõbedat ja 3 pronksi. 12 medaliga olümpiamängudel on ta kõigi aegade paremuselt teine meesujuja selles arvestuses. Lochte hoiab enda nimel 200 m kompleksujumise maailmarekordit nii pikal rajal kui ka lühirajal ning 400 m kompleksujumise ilmarekordit lühirajal. Enda esimese individuaalse kuldmedali võitis Lochte Pekingi olümpiamängudel 200 m seliliujumises, kuldmedal tema auhinnakapis on veel 400 m kompleksujumises Londoni päevilt. Ülejäänud viis kuldmedalit on ta teeninud teateujumistes.

4. Matt Biondi (8 kuldmedalit)

11-kordne olümpiamängude medalist ameeriklane Matt Biondi võitis lausa 8 kuldmedalit. Enda eduka karjääri jooksul püstitas Biondi maailmarekordi 50 m vabaltujumises kolmel korral ja 100 m vabaltujumises neljal korral. Kõige edukam olümpia oli Biondil 1988 aastal Seoulis kui ta võitis viis kuldmedalit. MM-idel jäi tema saagiks samuti 11 medalit. 

3. Jenny Thompson (8 kuldmedalit)

Ameeriklanna Jenny Thompson on läbi aegade kõige edukam naisujuja olümpiamängude. Tema auhinnakapis on 8 kuldmedalit, 3 hõbedat ja üks pronksmedal. Medaleid võitis Thompson neljadelt mängudelt 1992-1996-2000-2004. Thompsoni juures on huvitav see, et ta on võitnud kõik enda kuldmedalit teateujumistes. 12 võidetud olümpiamedalist vaid kaks on saavutatud individuaaldistantsidel. Need saavutas ta 100 m vabaltujumises. Enda karjääri jooksul hoidis Thompson enda nimel ka 50 m- ja 100 m vabaltujumise maailmarekordeid.

2. Mark Spitz (9 kuldmedalit)

20-sajandi üks kõige silmapaistvamaid ujujaid oli kahtlemata Mark Spitz. 1972 aasta Müncheni olümpiamängudel võitis ta 7 kuldmedalit, mis oli kuni 2008 aastani ka rekord ühel olümpial saavutatud kuldmedalite arvu poolest. Kusjuures püstitas Spitz maailmarekordi kõigil seitsmel distantsil kus ta startis. Ülejäänud neli medalit võitis Spitz neli aastat varem Mehhiko olümpial. Kuldmedalid võitis ta 100 m- ja 200 m vabalt- ning liblikujumise distantsidel. Lisaks veel teateujumistes. Karjääri jooksul püstitas Spitz 33 maailmarekordit.

1. Michael Phelps (23 kuldmedalit)

Esimesel kohal on pika puuga muidugi Michael Phelps. Nüüd juba karjääri lõpetanud Phelpsi auhinnakapis on 23 kuldmedalit. Lisaks veel viis muud värvi medalit. Ateenas 2004 aastal saavutas ta 8 medalit (6 kulda ja 2 pronksi), Pekingis ületas Spitzi rekordi ning pälvis rekordilised 8 kuldmedalit. Londonis sai kaela neli kulda ja kaks hõbedat ning eelmisel aastal Rios võitis viis kulda ja ühe hõbemedali. 

Phelps on pikalt läbi aegade kõige edukam ujuja kui ka sportlane olümpiamängudel. Rahvusvahelistel tiitlivõistlustel on tema medalisaldoks 83 medalit ning need kõik on võidetud pikas basseinis. Kõige enam maailmarekordeid püstitatud ühe ujuja poolt, 39, kuulub muidugi Phelpsile. 

PÜSIGE LAINEL!