25. juuni 2017

Juunioride EM-il on koondise esinumbriks Kregor Zirk

28. juunil saavad alguse 44. korda toimuvad Euroopa juunioride meistrivõistlused (JEM), mis tänavu leiavad aset Iisraelis Netanyas. Võistlus peetakse samas kompleksis kus 2015 aastal toimusid Euroopa lühiraja meistrivõistlused. 

Eesti koondis on tänavu 13-liikmeline ning esinumbriks eelmise aasta pronksmedalist 50 m liblikujumises Kregor Zirk. Ka tänavu on medalivõimalused kõrged ning suure õnnestumise korral on Zirgil võimalus tõusta esimeseks Eesti ujujaks, kes juunioride EM-il kuldmedali võitnud. 

Esmakordselt peeti juunioride Euroopa meistrivõistlused aastal 1967 Rootsi linnas Linkopingus. Kuigi algselt toimus võistlus üle aasta, siis alates aastast 1982 on võistlust korraldatud iga aasta. Eesti on võitnud juunioride EM-ilt läbi aegade kuus medalit. Natalia Hissamutdinova (50 m rinnuli) ja Martin Liivamägi (200 m kompleksi) on kaela saanud hõbemedalid. Vladimir Labzin (200 m rinnuli), Zirk (50 m liblikat), Jane Trepp (50 m vabalt; 50 m vabalt) on saavutanud kõik pronksmedalid.

Medalilootus Zirk  

Tänavu on koondise esinumber Kregor Zirk, kes mullu saavutas pronksmedali 50 m liblikujumises ja neljanda koha poole pikemal distantsil. Ka tänavu on ta stardis neil distantsidel ning lisaks veel 100 m vabaltujumises. Kuigi vabaltujumises on medalivõimalused väikesed ning finaalikoht oleks õnnestumine, siis liblikujumise distantsidel on lood teistsugused. 

50 m liblikujumises on Zirk üles antud teise ajaga (24.02), kuid see tulemus on ujutud eelmise aasta JEM-il. Hooaja tippmark on 17-aastasel ujujal 24.66 ning see annab stardilehel 12. positsiooni. Siiski tasub märkida, et tänavu ei ole ta tippvormis olnuna veel ühtegi starti teinud ning pikemaid järeldusi sellest teha ei tasu. Konkurents sprindidistantsil on tihe ning suurte riikide ässad seda ala tänavu palju ujunud ei ole ning suure tõenäosusega on medalihinnaks aeg alla 24-sekundi.

100 m liblikujumises on Zirk üles antud kolmanda ajaga. Hooaja edetabeli liidrid venelane Egor Kuimov ning ungarlane Kristof Milak ujusid aprillis enda riigi meistrivõistlustel sellised supertulemused nagu 51.97 ja 51.98 vastavalt. Zirgi hooaja tippmark on 53.89, mis annab stardilehel hooaja tippmarkide võrdluses kuuenda positsiooni enne võistlust. Kahtlemata tuleb medalihinnaks aeg alla 53-sekundi ning Zirk on kindlasti üks nõudlejaid. 

Kes suudavad ennast ujuda poolfinaali?

Kuigi Zirk on omaette klassist, siis on koondises ka mitmeid ujujaid kes võivad ennast poolfinaali murda, mis on samuti märkimisväärne saavutus. Tänavu hulganisti noorte rekordeid ujunud Joonas Niinel on head võimalused pääseda 50 m rinnuliujumises poolfinaali. Hiljuti noorte rekordi 29.30 peale viinud 16-aastane ujuja peab seda aega kordama või ujuma veidi kiiremini, et olla stardis ka õhtuses osas. Eesti meistrivõistlustel 100 m seliliujumises juunioride rekordi (1.03,12) ujunud Veronika Olem võib väikese ajaparanduse puhul murda ennast 16 parema hulka. 

Meeste 200 m seliliujumises on stardis vaid 23 meest ning nende seas ka Armin Evert Lelle. Kuu aja eest Riias juunioride rekordi ajaga 2.05,62 ujunud noormees võib murda ennast poolfinaali. Samas äsja toimunud Eesti meistrivõistlustel oli ta heas vormis ning ujus väga palju alasid ning saab näha kuidas energiat ja vormi jagub tiitlivõistlusteks. Lisaks on Lellel võimalus jõuda poolfinaali ka 50 m liblikujumises, mullu jäi ta napilt poolfinaalist välja saavutades enda võistluste parima 20. koha. 

Margaret Markvardt on üles antud lausa kuuel alal, aga ainukest reaalset edasipääsu võimalust omab ta 100 m liblikujumises. Selleks tuleb tal kahtlemata ujuda enda isikliku sarnane aeg (1.01,40) ning võimalusel natukenegi pealegi. Aeg 1.01 algusesse peaks tänavu kindlustama edasipääsu poolfinaali. Võistlused algavad järgmisel kolmapäeval (28. juuni) ning kestavad pühapäevani (2. juuli).  

Eesti koondis juunioride EM-il:

Kregor Zirk
Margaret Markvardt
Veronika Olem
Joonas Niine
Armin Evert Lelle
Sandra Maanurm
Ilona Maide
Tiit Matvejev
Mai Riin Salumaa
Janter Suun
Marko Matteus Langel
Armin Evert Lelle
Kristina Maria Jaamul
Henry Gerhard Uriko

Eelülesandmiste lehe leiad SIIT:

PÜSIGE LAINEL!