13. juuli 2017

Eesti avaveeujujad stardivad esmakordselt MM-il

Juba homme algab veealade MM Ungaris. Kui basseinis saavad võistlused alguse alles 23. juunil, siis avaveeujujad teevad enda esimesed stardid juba ülehomme ehk laupäeval. 

Esmakordselt on eestlased MM-il esindatud avaveeujumises. Frank Johan Ojarand ja Merle Liivand löövad kaasa nii 5.- kui ka 10. kilomeetrisel distantsil. Võistlustel on kavas ka 25 kilomeetrine distants, aga eestlased sellest osa ei võta.

Avaveeujumine toimub imeilusas Balatoni järves. Esmakordselt oli avaveeujumine MM-il kavas aastal 1991, kuid siis võisteldi vaid 25 km distantsil. Aastal 1998 lisati 5 km distants ning kolm aastat hiljem ka 10 km distants. Kõigi aegade edukamad riigid MM-il avaveeujumises on olnud Saksamaa, Venemaa ja Itaalia.

Ojarand pälvis eelmisel aastal kaks Eesti meistritiitlit tulles võitjaks nii 5.- kui ka 10. kilomeetrisel distantsil, Liivandil medaleid ette näidata ei ole. Palju poleemikat treenerite keskel on tekitanud asjaolu, et avaveeujumise MM-ile puuduvad kriteeriumid. Seega oleks saanud tänavusel MM-il startida praktiliselt iga soovija. Kuna alaliit ühtegi normi ega kvalifikatsioonivõistlust ei teinud/nõudnud, siis on see õhku jätnud mitmeid küsimärke. 

Eesti avaveeujujate ajakava MM-il:

15.07 - Frank Johan Ojarand - 5 km
16.07 - Merle Liivand - 10 km
18.07 - Frank Johan Ojarand - 10 km
19.07 - Merle Liivand - 5 km

PÜSIGE LAINEL!