6. september 2017

7 Eesti rekordit mis algaval lühiraja hooajal kindlasti üle ei ujuta

Uue lühiraja hooaja ettevalmistus on ujujatel juba alanud. Esimeste suuremate võistlusteni, mis toimuvad novembris-detsembris on veel natukene aega. Kahtlemata ei jää tänavu rekordid basseinides üle ujumata, kes nende autoriteks seda näitab juba aeg. 

Siiski on rekorditeraamatus rekordeid, mis tänavusel lühiraja hooajal jäävad kindlasti omale kohale. Toon Teieni seitse Eesti rekordit, mis algaval lühiraja hooajal kindlasti üle ei ujuta.

50 m vabalt - Triin Aljand

Eesti rekord milleni ei jõuta sellel hooajal ja võimalik, et ka järgmise 10 aasta jooksul on Triin Aljandi 50 m vabaltujumise rahvusrekord ajaga 23.92. Praegused kõige kiiremad krooliujujad heitlevad 26-sekundi piiri alistamisega ning Aljandi rekord on kaugel mägede taga. Eestlanna tulemus on nii võimas, et Euroopa kõigi aegade edetabelis platseerub Aljand 15. kohale. Seega ei ole ka ime miks seda rekordit nii raske püüda. Maailmaklassist tulemus!

400 m kompleksi - Martin Liivamägi

Euroopa lühiraja meistrivõistlustel 2009 sai Martin Liivamägi kirja seni kehtiva Eesti rekordi 4.12,15. Toona andis see tubli 18. koha arvestades, et tegemist oli eestlase kõrvalalaga. Eesti ujujad sellele ajale viimase 8 aasta jooksul väga lähedale ei ole jõudnud. Osvald Nitski sai veebruaris tulemuseks 4.17,44 ning Kregor Zirk eelmise aasta detsembris 4.19,83. Siiski on Liivamägi rekordini veel pikk maa ning ilmselt läheb veel paar aastat või isegi rohkem kui ülejäänud eestlased jõuavad rekordimehe tasemeni. 

50 m rinnuli - Jane Trepp

Trepp (vasakul) EM medaliga
Naiste 50 m rinnuliujumise Euroopa kõigi aegade edetabeli 10. realt ajaga 29.82 leiame eestlanna Jane Trepi. Temast on Euroopas seda distantsi kiiremini ujunud vaid üheksa naist, uskumatult võimas fakt. Kõige lähemale on jõudnud eestlannadest Maria Romanjuk ajaga 31.00. Kuna tegemist on siiski sprindidistantsiga, siis vahe on ikkagi meeletu. Trepp saavutas seda aega ujudes ka Euroopa lühiraja meistrivõistlustel hõbemedali. 

100 m rinnuli - Martti Aljand

Häid rinnuliujujaid Eestisse jagub. Parimat 100 m rinnuliujumise aega lühirajal hoiab enda käes aga Martti Aljand, kes aastal 2011 läbis distantsi nii kiirelt kui 57.51. Kuigi Aljand on ise veel aktiivne ujuja, siis alla 58.50 ujus ta viimati viis aastat tagasi. Martin Allikvee on viimasel ajal teinud suurt tõusu, kuid tema lühirajal nii edukas ei ole kui pikas basseinis. Kahtlemata on see vägev tulemus tulevikus ohus, kuid sellel hooajal seisab rekord väärikalt edasi.

50 m liblikat - Triin Aljand

Triin Aljandi järjekordne maailmaklassist tulemus on 50 m liblikujumises 25.44. Selle aja sai ta kirja 2009 aasta lühiraja EM-il pälvides kuuenda koha. Rääkides lähimatest ohustajatest, siis on stsenaarium sarnane 50 m krooliujumisega. Triin Aljand, siis on tükk tühja maad ning alles siis tulevad teised. Hetke parimad liblikujujad suudavad heal päeval ujuda 27-sekundi sisse ning see ütleb juba kõik. Huvitava faktina võib veel välja tuua, et hetkel aktiivselt ujumisega tegelevad Eesti krooliujujad ei ole suutnud veel Aljandi liblikujumise tulemust kroolidistantsil üle lüüa. See fakt räägib juba enda eest!

100 m kompleksi - Martti Aljand

Järgmisena liigume meeste 100 m kompleksujumise rahvusrekordi 52.92 juurde. Viimastel aastatel on nii Aljand kui ka Liivamägi suutnud ujuda 53-sekundi keskele, aga tundub, et nende ässade parimad päevad hakkavad selja taha jääma. Kuid kunagi ei tasu olla kindel! Siiski liigub trend selles suunas, et Aljandi rahvusrekord võib veel pikaks ajaks püsima jääda, sest tegemist on vägagi kõrgetasemelise tulemusega ning nooremad ujujad on sellest ajast üpris kaugel. Selle ajaga võitis eestlane ka pronksmedali 2012. aasta lühiraja EM-ilt. 

100 m kompleksi - Jane Trepp

Jane Trepi Eesti rekord (59.33) 100 m kompleksujumises on kahtlemata üks muljetavaldamaid kui võrrelda tema tulemust lähimate Eesti konkurentidega. Kui Trepp hoiab edetabelis esimest kohta, siis järgmine on temast enam kui 2,5 sekundi kaugusel. Maakeeli öelduna puutumatus kauguses. Praegustest ujujatest on Maria Romanjuk suutnud ujuda 1.02-ga ja Margaret Markvardt 1.03-ga ning on tõsiasi, et Trepi rekord jääb ilmselt nii mõnigi hooaeg veel löömata.

Siia nimekirja oleks võinud veel lisada nii mõnegi rekordi veel nagu näiteks: Triin Aljandi 100 m liblikat, Liivamägi 200 m kompleksi, Miko Mälbergi 50 m vabalt, Jelena Petrova 800 m vabalt ja Natalia Hissamutdinova 400 m kompleksi. Kuid saame näha kas algaval hooajal peab siinkirjutaja oma sõnu sööma või läheb nii nagu ennustatud. Siiski võib kinnitada, et rekordid tulemata ei jää. Ühel või teisel distantsil rekordeid ujutakse.

PÜSIGE LAINEL!