11. september 2015

Seitse küsimust enne lühiraja hooaja algust

Kas Tribuntsov saavutab enda esimese EM-i medali?


Ujujad mõõdavad basseinis juba hoolikalt pikkusi ja rassivad jõusaalis. Esimesed võistlused ei ole enam mägede taga, kuid siiski on veel aega. Kuna algamas on lühiraja hooaeg, mis kestab detsembri lõpuni, siis loetlen 7 kõige huvitavamat asja mida oodata sellel hooajal.



1. Kuidas läheb Eestil Euroopa lühiraja MV-tel?

Tänavu sõidab lühiraja EM-ile rekordarv Eesti ujujaid. Arv ei ole veel täpselt paigas, sest normi on veel võimalik püüda. Siiski on juba ligi 20 ujujat normi täitnud. Kõige põletavam küsimus on siiski kas me saame finaali ja võidame ka ehk medali? 

Koondise esinumbriks on tõusnud Ralf Tribuntsov ning arvestades et lühirada on temale nagu sadul hobuse peale, siis on oodata ka tema esituses häid tulemusi. Lisaks võttis "Tribu" koolist ka akadeemilise puhkuse ehk ta pühendub hetkel ainult treeningutele. Viimasel EM-il pääses Tribuntsov finaali 100 m seliliujumises ja saavutas 7. koha. Seekord ilmselt ihkab hing rohkem ja jääme põnevusega ootama mida suudab see Lääne-Virumaalt pärit ligi kahemeetrine mees. 

Samuti finaalipääsu eest on võitlemas Martti Aljand, kes aastatel 2011 ja 2012 pääses ka poodiumile. Martin Liivamägi pole samuti prillid nagisse riputanud ning loodab ka temagi Iisraelis 2. detsembril algaval EM-il näidata häid tulemusi. Lisaks ootame veel kuhjaga poolfinaal kohti. Kuidas meil tegelikult läheb...vastuseid peame veel ootama.

2. Kes tõuseb Eesti esinumbriks rinnuliujumises?

Meeste rinnuliujumise tase on Eesti hetkel üpriski heal tasemel. Meil on neli väga head konnaujujat, kes kõik ihkavad olla parimad. Martti Aljand, meie viimase aja esinumber, peab sellel hooajal kõvasti pingutama et mitte anda käest enda trooni. Aljand treenib hetkel enda isa Riho Aljandi näpunäidete järgi. 

Kas Allikvee tõuseb
rinnuliujumises esinumbriks?
Ei ole kahtlust, et Martin Allikvee võtab varsti Aljandi käest vankri ohjad enda kätte aga millal? Kas juba sel sügisel? Kindlasti on temal suuremad trumbid 50 m basseinis kuid ta on hästi arenenud ka lühikeses bassus viies eelmine aasta enda 100 m rinnuliujumise isikliku rekordi alla 59-sekundi. Samas jääb ta Aljandile alla stardiga ja pööretes, mis on 25 m basseinis väga tähtsal kohal. Siiski noor ja vihane Allikvee on mees keda tuleb tänavu jälgida!

Kuigi Martin Liivamägi on viimasel ajal keskendunud kompleksujumisele, siis tema kui vana kala näitab kindlasti häid sooritusi ka rinnuliujumises. Juhul kui EM-il peaks ta otsustama just ujuda 100 m rinnuli, siis tuleb meeles pidada fakti, et poolfinaali pääseb igast riigist kaks ujujat. Meil aga on kandikul pakkuda kolm sinimustvalge esindajat. 

Eelmisel hooajal alustas Filipp Provorkov koostööd Vladimir Sidorkiniga. Tundub, et Filippile koostöö temaga sujub, sest eelmisel hooajal 50 m basseinis oli ta kiirem nii Aljandist kui ka Liivamägist 50 m rinnuliujumises ja kaotas vaid 1 sajandikuga Allikveele. Tema trump on 50 m sprint ehk EM-il võib ta korraliku üllatuse serveerida sel alal. Viimati temaga rääkides oli ta väga motiveeritud ning teeb praegu kõva tööd, et tõestada et ta on rinnuliujuja suure algustähega. 

3. Kuidas läheb Pjotr Degtjarjovil?

Mõningad ehk imestavad selle küsimuse üle, kuid kes asjaga kursis siis teavad, et see on õige küsimus mida küsida. Nimelt eelmine hooaeg Peter Mankoci käe all treeninud "Pjots" on tänavu üllatuslikult alustanud koostööd Vladimir Sidorkiniga ning üritab tema näpunäidete najal valmistuda lühiraja EM-iks. 

Degtjarjov loobus võimalusest treenida Riho Aljandi käe all, kus hetkel harjutavad Martti Aljand, Andri Aedma ja Henri Reinsalu. Põhjuseks oli liiga suure kilometraažiga treeningud, mis Degtjarjovile ei meeldinud. Samuti viskab kaikaid kodarasse asjaolu, et noormees kolis tagasi Maardusse ning peab igapäev sõitma Tallinna-Maardu vahel. 

Ka veetreeningud hakkavad väga hilja kuna Sidorkinil lõppeb enda põhitöö üsna hilja. Seega tekibki moment, kus Degtjarjovil saab õhtune trenn läbi 21.00 ja seejärel on vaja koju sõita. Kindlasti on hetkel tal tingimused rasked, aga läbi raskuste tähtede poole. Isiklikult loodan, et mees saab hakkama ning näitab EM-il kõigile, mis puust ta tehtud on.

4. Kas Kregor Zirk'i imeline areng jätkub?

Zirk on valmis näitama häid tulemusi ka sel hooajal
Tartumaa poiss Kregor Zirk õpib ja treenib hetkel juba usinalt Inglismaal. Tal on uus treener, treeningmeetodika, treeningkaaslased jne. Nüüd saab olema huvitav näha kuidas saab noormees Inglismaal hakkama ja kas talvel toimuval EM-il paneb ta ujumisfännid taas suu ammuli teda vaatama. Kuna tegemist on targa ujujaga, siis usun et ta saab kõikidest raskustest jagu kui neid peaks üldse tekkima. Ise ütles ta, et naudib seal olekut väga ning talle meeldib. Jääme kõik huviga ootama Zirk'i ujumisi.


5. Kes hakkab seliliujumist domineerima kas Sepp või Sepp?

Nüüd kui Kätlin Sepp lõpetas Louisana ülikooli on ta kodumaal tagasi ning treenib usinalt enda koduklubi TOP-i juures. Tema treeningpartneriks on ka tema õde Sigrid Sepp, kes hetkel käib Prantsuse Lütseumi 11. klassis. Kuna mõlemad on head seliliujujad siis põnevaid duelle nende vahel on olnud juba küll ja küll, seega on huvitav näha kes võtab endale esinumbri staatuse algaval hooajal. 
Sepp ja Sepp
Vanem õde Kätlin üritab kindlasti korrata enda eelmise EM-i saavutust ja pääseda taas poolfinaali. Sigrid Sepal on tänavu tõestamiskoht, sest viimastel aastatel on ta tiitlivõistlustel ebaõnnestunud. Ehk leiavad tema treenerid Ain ja Heidi Kaasik õige valemi tänavu. Elame ja näeme, mis õed Sepad meile tänavu sügisel pakuvad!

6. Kas Maria Romanjuk valitseb rinnuliujumist edasi?

Möödunud suvel oli Maria Romanjuk rinnuliujumises pidurdamatu. Kodustele konkurentidele ta alla ei vandunud ning MM-il püstitas 2 Eesti rekordit. Kas jätkub samasugune muinasjutt ka lühirajal? Kindlasti tahab oma sõna sekka öelda Karleen Kersa, kes treenib TOP Ujumisklubis. Mõlemad neiud stardivad ka lühiraja EM-il kui ka Eesti meistrivõistlustel. Seega nende kahe duelle näeme tänavu küllaga. 

Kersa üritab peatada Romanjuki head hoogu
Samas on Kersa parimad lootused Romanjuki võita 50 m distantsil, sest tal on rohkelt võimu ja jõudu. Nii 100 m- kui ka 200 m rinnuliujumises vaevalt keegi Romanjukile vastu saab. Samas on meil ka kolmas hea rinnuliujuja - Maria Harutjunjan. Kuid tema tänavu talvisteks Eesti meistrivõistlusteks hetke seisuga koju ei tule ning tema enda sõna sekka õelda ei saa. Siiski on tulemas huvitav rinnuliujumist täis sügis.




7. Kas Martin Allikvee jätkab treeninguid ookeani taga?

Eesti hetke üks lootustandvamaid rinnuliujujaid Martin Allikvee on juba pikemat aega üritanud pääseda ookeani taha USA ülikooli. Hetkel tunneb tema vastu väga huvi Kätlin Sepa endine kool - Louisana ülikool ehk LSU. 

Septembri keskel, täpsemalt 17. septembril, on Allikvee sõitmas LSU-sse, et tutvuda sealsete tingimuste ja oludega. Samas, et pääseda USA ülikooli tuleb edukalt sooritada kaks eksamit - SAT ja TOEFL. Hetkel on need korraliku peavalu Allikveele pakkunud kuid loodetavasti saab ta asjad korda ning saab jätkata treenimist alates jaanuarist juba USA-s. Kas nii ka läheb, seda näitab aeg. 


Kindel on see, et küsimusi on veelgi millele tahaks vastuseid. Tulemas on huvitav lühiraja hooaeg, mis kindlasti pakub meile suurepäraseid emotsioone, napikaid kaotusi ja suuri üllatusi. 


PÜSIGE LAINEL!