28. jaanuar 2016

Hakkasid kehtima uued vanusepiirangud ja loodi Euroopa juunioride rekordid

Sellel nädalal on toimunud mitu olulist muudatust Euroopa ujumises. Nimelt Euroopa Ujumisliit (LEN) määras ujumise tehnilise komitee soovitusel uued vanusepiirangud Euroopa meistrivõistlustele. Lisaks loodi ka ametlikud Euroopa juunioride rekordid.

Euroopa meistrivõistlused, mis toimuvad tänavu Londonis (16-22 mai), on esimesed võistlused kus hakkavad kehtima uued vanusepiirangud. Nüüdsest on naistele miinimumvanuseks 14 eluaastat ning meestel 15 eluaastat. Selle reegli tõttu ei saanud Iisraelis toimunud Euroopa lühiraja meistrivõistlustel startida Kregor Zirk, sest eelnevalt oli noormeeste vanusepiiranguks 17 eluaastat.

Samuti hakkavad kehtima ka uued vanusegrupid Euroopa juunioride meistrivõistlustele (JEM). Tüdrukud saavad võistelda, kes on 14-17 eluaastat ehk tänavust JEM-i silmas pidades saavad võistlustest osa võtta 1999-2002 aastatel sündinud neiud. Noormeestel on uueks vanusepiiranguks 15-18 eluaastat (1998-2001). Varem olid JEM-i vanusegrupid vastavalt 15-16 eluaastat tüdrukutele ja 17-18 eluaastat noormeestele.

Märkimisväärne teadaanne LEN-i poolt oli veel see, et alates 1. jaanuarist peetakse ametlikult arvestust Euroopa juunioride rekordite kohta. Rekordeid saavad ujuda kõik 14-17 aastased neiud ning 15-18 aastased noormehed.

Kaks aastat tagasi nägid ilmavalgust ka maailmarekordid juunioridele ning ka siis ei alustatud puhtalt lehelt vaid olid ajad ette pandud nagu ka nüüd. Rekordid allolevas tabelis on kõik ujutud juunioride poolt, kuid nimesid ei ole juurde pandud kuna ametlikult on tabelis olevad ajad esitatud normatiivina.


Lühiraja ehk 25 m basseini rekordid

 Pika raja ehk 50 m basseini rekordid

PÜSIGE LAINEL!