25. aprill 2016

5 tähelepanekut Baltimaade meistrivõistlustest

Reedel ja laupäeval toimusid Tallinnas Kalev Spa ujulas Baltimaade meistrivõistlused, kus selgitati Eesti-Läti-Leedu osalusel välja Baltimaade parim ujumisriik. Seekord osutus parimaks Eesti koondis, kes võidutses nii täiskasvanute hulgas kui ka noorte arvestuses. Nüüd on õige aeg teha viis tähelepanekut Baltimaade meistrivõistlustest.


1. On alanud Kertu Ly Alneki valitsemisaeg kroolisprindis?

Audentese Spordigümnaasiumis Siiri Põlluveeri käe all treeniv Alnek alistas taaskord suure koduse rivaali Tess Grossmanni. Seekord nii 50 m- kui ka 100 m vabaltujumises. Esmakordselt kolme aasta jooksul sai Grossmann koduselt konkurendilt kroolisprindis lüüa paar nädalat tagasi Tartu Kevadel. Samuti väärib ära märkimist fakt, et Alnek ei olnud Baltimaade meistrivõistlusteks eraldi valmistunud võrreldes Grossmanniga. Euroopa meistrivõistlustel panevad need kaks neidu taaskord joonele, kuid Alnek ettevalmistust täiskasvanute EM-iks ei tee, vaid hoopis juunioride EM-iks mis toimub juuli alguses. Kirss tordil Alneki jaoks oli 50 m vabaltujumise võiduaeg 26.31, mis on uus Eesti juunioride rekord ja Eesti hooaja tipptulemus. 

2. Viimase hetke normitäitjad

Margaret Markvardt
Baltimaade meistrivõistlustel täitsid EM-i normid kolm ujujat - Margaret Markvardt, Arkadi Kalinovski ja Andri Aedma. Esimene neist sai sellega hakkama 200 m kompleksujumises, Kalinovski täitis normi(d) 50 m- ja 100 m liblikujumises ning Aedma täitis normi 100 m vabaltujumises. Kusjuures Aedma täitis normi alles kolmandal katsel. Ära märkimist väärib ka Sander Paavo ponnistus, kes 100 m liblikujumises täitis juunioride EM-i normatiivi. Individuaaldistantsil jäi ta normist (57.26) vaid ühe sajandiku kaugusele. Seejärel üritas ta uuesti proovida normi 200 m liblikujumises ehk ujus selle distantsi sees 100 m liblikat ning teisel katsel ta ka õnnestus saades kirja 57.24.

3. Püstitati 15 uut Eesti hooaja tippmarki

Mehed ujusid kuuel distantsil uue Eesti hooaja tippmargi ning naised said hakkama sellise vembuga 9 korda. Enim parandas hooaja tippmarke Maria Romanjuk, kes viis kõikidel rinnulidistantsidel Eesti hooaja tulemuse paremaks. Kolm korda parandas hooaja tippmarke ka Margaret Markvardt, kelle nimele kuuluvad hooaja parimad ajad nüüdsest 200 m- ja 400 m kompleksujumises lisaks ka 100 m liblikujumises. 

4. Pjotr Degtjarjov pidi kroolisprindis alla vanduma kodustele konkurentidele

Pjotr Degtjarjov
Ei juhtu just tihti kui Degtjarjov kaotab kodustele konkurentidele nii 50 m- kui ka 100 m vabaltujumises ja seda ühel võistlusel. 50 m vabaltujumises näitas Daniel Zaitsev, et tema vastu ei ole enam lihtne saada. Zaitsev alistas Degtjarjovi 3 sajandikuga saades kirja ajaks 23.29 ning tõusis Eesti hooaja edetabeli juhiks. Lisaks pidi Degtjarjov tunnistama Andri Aedma paremust 100 m vabaltujumises. Lisaks võistluste hilisemas faasis ületas Aedma ka Degtjarjovile kuulunud Eesti hooaja tippmargi (51.51) saades kirja ajaks 51.43. Siiski tuleb meeles pidada, et Degtjarjov ei olnud nendeks võistlusteks valmistunud nii põhjalikult nagu tema konkurendid. Seega suuremaid järeldusi saame teha peale EM-i, kus kroolidistantsidel astub üles ka Ralf Tribuntsov

5. Kas Martti Aljand ronib august välja?

Kuu aega on jäänud vaid EM-ini ning Aljand näitas Baltimaadel meistrivõistlustel tagasihoidlikke tulemusi. 100 m rinnuliujumises jäi tema ajaks 1.05.01 ja poole lühemal distantsil, 50 m rinnuliujumises, sai ta kirja ajaks 29.73. Kohad olid samuti tagasihoidlikud vastavalt 7. ja 8. koht. Kaks aastat tagasi toimunud Euroopa meistrivõistlustel Berliinis näitas Aljand kaks kuud enne võistlust 100 m rinnuliujumises aega 1.02.83 ning kolm kuud enne 1.01.40. Seega praegune 1.05.01 tekitab suuri küsimärke kõigile. 50 m rinnuliujumises näitas ta kaks kuud enne EM-i aega 28.18 ja kolm kuud enne 27.81. Olümpiamängude A-normatiiv 100 m rinnuliujumises on 1.00.57 ning sinna lähedale ujumiseks on vaja juba väikest viisi imet. Siiski tasub meeles pidada, et OM-i normatiive saab täita kuni 3. juulini. 

PÜSIGE LAINEL!