15. mai 2016

EM-i EELVAADE: Millega üllatavad Eesti koondise säravamad tähed?

Kregor Zirk ja Ralf Tribuntsov
Kätte on jõudnud Euroopa meistrivõistluste viimane eelvaade. Homme teevad Eesti koondislased enda esimesed stardid tänavusel EM-il, mis toimub Londonis. Viimased kaks ujujat keda tutvustame on Ralf Tribuntsov ja Kregor Zirk.

Mõlemad Eesti koondise ühed säravamad tähed on kodumaa tolmu jalgelt ära pühkinud ning rühivad tippu välismaal. Zirk treenib igapäevaselt Inglismaal Plymouthi kolledžis ja Tribuntsov treenib USA-s Lõuna-California ülikoolis. Kas Eesti ühed kõige lootustandvamad ujujad pääsevad poolfinaali ja täidavad olümpiamängude A-normatiivi?

Kregor Zirk

Eesti koondise noorim meesujuja on 16-aastane Kregor Zirk, kelle jaoks on tänavused Euroopa meistrivõistlused tema karjääri esimesteks. Kusjuures ainukene täiskasvanute tiitlivõistluste kogemus pärineb tal eelmise aasta MM-ilt kui ta osales 4x100 m vabalt teateujumises. Seega saab ta tänavu täiskasvanute seas tehtud esimesed individuaalsed stardid.

Kregor Zirk
Zirk on starti tulemas viiel individuaaldistantsil. Põhialaks on loomulikult 100 m liblikujumine, kus ta püstitas poolteist kuud tagasi Eesti rekordi ajaga 53.23. Et napsata endale olümpiakoht tuleks näidata aega 52.76, mis annaks talle praeguse seisuga enim FINA punkte. Poolfinaalkohast võib Zirk sellel alal unistada, siis kui suudab näidata aega alla 53-sekundi. Eesti rekord on ohus ka 50 m liblikujumises (24.21). Enda nimel oleva rekordi üritab Zirk kindlasti üle ujuda, sest näidates aega 24.0-24.1 võib tagada tänavusel EM-il juba poolfinaalkoha. 

Kuna Zirk on alles 16-aastane, siis on tal võimalus ujuda ka uued noorte- ja juunioride rekordid. Seega rekordisadu võib tulla vägev. Aga noormees on ise ka öelnud, et valmistub suvel toimuvateks juunioride EM-iks ning selleks võistluseks eraldi ettevalmistust ei ole tehtud. Zirk üritab võistlust nautida ja saada võimalikult palju kogemusi suveks. 

Startimas on Zirk kindlasti ka meeste 4x100 m vabalt teateujumises ning suur on tõenäosus et ta osaleb ka meeste ja sega 4x100 m kombineeritud teateujumises. 

Isiklikud tippmargid:

50 m vabalt - 23.47
100 m vabalt - 51.51
200 m vabalt - 1.51.25
50 m liblikat - 24.21
100 m liblikat - 53.23

Ralf Tribuntsov

Kui naistest hoiab olümpiapiletist hetkel kinni Maria Romanjuk, siis meeste hulgas on selleks Ralf Tribuntsov. 21-aastane Ralf Tribuntsovi jaoks on need esimesed Euroopa meistrivõistlused pikas basseinis. Ta pidi osalema ka kaks aastat tagasi Berliinis, kuid jäi siis võistlustest eemale seoses roidevigastusega. 

Ralf Tribuntsov
Kahtlemata on tema põhialaks 100 m seliliujumine, sest sellel alal jagatakse ka olümpiapileteid. Olümpiamängude A-normatiiv 54.36 ei ole ebareaalne, aga viimasel ajal pole Eesti rekordimehe Tribuntsovi vorm olnud parim. Samuti on meeste 100 m seliliujumine võistluste esimesel päeval ehk juba homme. Aga isegi kui avapäeval ei peaks ta suutma tegema head tulemust, siis uus võimalus 100 m selili ujuda avaneb tal meeste 4x100 m kombineeritud teateujumise avavahetuses. Poolfinaali pääsemiseks peab Tribuntsov ujuma Eesti rekordi (55.03) lähedase aja või alla 55-sekundi. Hetkel hoiab ta olümpiapiletist kinni just 100 m seliliujumises ning seda 840 FINA punktiga, see tagaks talle pääsu Riosse kvoodialusel.

Head poolfinaalipääsu võimalused on Tribuntsovil 50 m seliliujumises. Sellel alal on ta samuti Eesti rekordiomanik ajaga 25.45. Eelülesandmisaegade põhjal platseerub ta selle ajaga 15. kohale ehk eelujumistes peab ta näitama Eesti rekordi väärilist tulemust, et tagada endale pääs õhtusesse poolfinaali. Kusjuures eelülesandmisaegade põhjal on Tribuntsovi 50 m selili eestlastele suurimaid lootusi, et ujuda poolfinaalis. Lisaks on ta veel starti tulemas 100 m vabalt- ja liblikujumises. 

Teateujumistes on ta Eestit esindamas kindlasti 4x100 m vabalt- ja kombineeritud teateujumises. Samuti on võimalus, et ta osaleb ka sega 4x100 m kombineeritud teateujumises.

Isiklikud tippmargid:

50 m selili - 25.45
100 m selili - 55.03
100 m liblikat - 53.79
100 m vabalt - 49.88

Kindlasti on noormeestel eesmärgid paigas, kuid tasub meelde tuletada, et olümpianormatiive saab täita ka peale Euroopa meistrivõistlusi. Samas tahavad meie koondise noored säravad tähed anda endast parima ning miks mitte ujuda ka õhtuses poolfinaalis.

PÜSIGE LAINEL!