9. mai 2016

EM-i EELVAADE: Tiitlivõistluste debütandid üritavad isiklikke tippmarke murda

Euroopa meistrivõistluste
debütandid
Euroopa meistrivõistlused Londonis algavad täpselt nädala pärast järgmisel esmaspäeval. Eesti koondis on üks aegade suurimaid, täpsemalt 24-liikmeline. Selle nädala jooksul alustab Priit Aaviku Ujumisblogi kõikide ujujate tutvustamist. Esimesena on tutvustamis järjekorras noored ja rohelised ehk täiskasvanute tiitlivõistluste debütandid keda on kokku viis.

Tihtipeale on nii, et esmakordselt tiitlivõistlustel osalevatel ujujatel peaks olema üks eesmärk - ujuda isiklik tippmark. Vähemalt seda saab õnnestumiseks lugeda kui vaadata tänavusi Eesti koondise debütante, kindlasti soovivad kõik enda südames ujuda poolfinaalides ja finaalides kuid tuleb siiski realistlikult kahe jalaga maa peal olla.

Margaret Markvardt 

Koondise pesamuna on tänavustel Euroopa meistrivõistlustel Margaret Markvardt. 16-aastane neiu täitis viimasel hetkel EM-i normatiivi ning nüüd on teda ees ootamas elu kõige tähtsam võistlus. Kuna vanust on Markvardtil alles 16, siis on ohus igakord ka juunioride rekord kui see Heidi ja Ain Kaasiku juhendatav vette hüppab. 

Markvardti põhialadeks on 100 m liblik- ja 200 m kompleksujumine. Esimesel alal märgiks tema isiklik tippmark (1.02.23) ka uut juunioride rekordit. 200 m kompleksujumises on ohus 7 aastat Anna-Liisa Põllule kuulunud täiskasvanute Eesti rekord (2.19.46). Baltimaade meistrivõistlustel jõudis Markvardt sellele rekordile ohtlikult lähedale jäädes vaid 30 sajandiku kaugusele. Lisaks stardib neiu veel enda kõrvalaladel: 50 m selili- ja 50 m liblikujumises.  

Kohtade poolest ongi parimad väljavaated Markvardtil just enda põhialadel. TOP 25 pääsemine on täiesti reaalne võimalus kui eestlanna ujub enda taseme välja ja natukene peale. Samuti on Markvardt kindlasti stardis naiste 4x100 m vabalt teateujumises. Lisaks on tal reaalne võimalus pääseda ka segateateujumis koondisesse, kus on kavas nii 4x100 vabalt- kui ka kombineeritud teateujumine. 

Isiklikud tippmargid:

50 m liblikat - 28.26
100 m liblikat - 1.02.23
50 m selili - 30.06
200 m kompleksi - 2.19.76

Kertu Ly Alnek

Igapäevaselt Audentese Spordigümnaasiumis treeniv Kertu Ly Alnek on sõitmas enda elu esimestele täiskasvanute tiitlivõistlustele. Alnek on individuaalselt startimas vaid 100 m vabaltujumises. Kuna põhirõhk on neiul just Euroopa juunioride meistrivõistlustel, mis toimuvad juulis, siis koormust EM-iks väga palju alla ei lasta. Võistlusi vahele ka ei jäeta kuna ujuja saab väärt kogemuse ning saab nuusutada ka tiitlivõistluste hõngu, mis lisab veelgi motivatsiooni.

Kertu Ly Alnek
100 m vabaltujumises kuulub Alnekile juunioride rekord ajaga 57.14, mille ta ujus aprilli algul Tartu Kevadel. Juhul kui see aeg peaks murduma EM-il oleks õnnestumine lausa ideaalne. Kuigi kohtade mõttes jääb neiu statisti rolli, siis kohtadele vahemikus 30-40 peaks Alnek olema suuteline ujuma.

Lisaks on 16-aastane Alnek startimas ka naiste 4x100 m vabalt teateujumises, kus hetkel parima aja omanikuna saab ta valida. mis teatevahetust ujuda. Ilmselt valib neiu koos enda treener Siiri Põlluveeriga just esimese vahetuse, sest see annab võimaluse ujuda 100 m vabalt kahel korral. 

Isiklik tippmark:

100 m vabalt - 57.14 

Andrei Gussev

Andrei Gussev
Eelmistel Euroopa juunioride meistrivõistlustel lõhkas Andrei Gussev tõelise üllatuspommi kui pääses 50 m seliliujumises poolfinaali. Kõikidel seliliujumise distantsidel startiv Gussev teeb parimad tulemused ilmselt just lühematel distantsidel. 

Sellel hooajal on 18-aastane Gussev näidanud stabiilseid ujumisi, kuid sähvatust pole veel sündinud. Kas juhtub see EM-il? Kõik tingimused on selleks loodud, sest seni on omaealiste tiitlivõistlustel Gussev suutnud alati enda parimad ajad välja ujuda. 

Suurepärase õnnestumise korral on 50 m seliliujumises TOP 30 hulka jõudmine vägagi reaalne võimalus. Pikematel distantsidel on see eesmärk aina raskem ja raskem. Samuti on Gussevil võimalus ületada ka Ralf Tribuntsovile kuuluv juunioride rekord 50 m seliliujumises, mis on 25.99. Selle ületamine nõuab siiski ideaalselt ujumist ning väga head vormi. 

Isiklikud tippmargid:

50 m seliliujumine - 26.40
100 m seliliujumine - 57.40
200 m seliliujumine - 2.07.06

Silver Hein

Täna, 9. mail enda 19. sünnipäeva tähistav Silver Hein sillutas endale tee EM-ile alistades kõik kanged kodused rinnuliujumise rivaalid. Eesti karikavõistlustel 200 m rinnuliujumises nii Martti Aljandile, Martin Liivamägile kui ka Martin Allikveele tagatulesid näidanud Hein täitis normatiivi sel alal just Tartu Kevadel ning seda apteekri täpsusega - 2 sajandikulise varuga. 

Silver Hein
Tartu Kevadel viis Hein 200 m rinnuliujumise juunioride rekordi 2.19.12 peale, kuid kuna täna tähistab ta juba 19. sünnipäeva, siis juunioride rekordite püüdmine on juba minevik. Just sellel alal on tal ka parim võimalus teha koha suhtes parim tulemus. Lisaks stardib Hein ka 400 m kompleksujumises, kus tihtipeale väheste osavõtjate arvu tõttu saadakse üsnagi soliidne lõpukoht. Kolmanda individuaalse stardi teeb, Eestis Briisi ujumisklubi esindav, ujuja 200 m kompleksujumises.

Kindlasti peaksid isiklikud tippmargid Heinal murduma kompleksujumise distantsidel. 200 m rinnuliujumises saab olema huvitav heitlus Eesti rekordimehe Martin Allikvee ja Martin Liivamägiga. Noorem konkurent Hein ei taha kindlasti leppida kohaga nende meeste selja taga.

Isiklikud tippmargid:

200 m rinnuli - 2.19.12
200 m kompleksi - 2.09.64
400 m kompleksi - 4.37.29

Arkadi Kalinovski

Arkadi Kalinovski näol on tegu ujujaga, kes täitis EM-i normi viimasel võimalikul hetkel ehk Baltimaade meistrivõistlustel. Kas vormikõverat jätkub ka EM-iks see selgub juba nädala pärast. Sellel hooajal on Kalinovski teinud vägagi muljetavaldava arenguhüppe. Tema 100 m liblikujumise isiklik rekord on eelmise hooaja võrreldes paranenud 1.44 sekundit ja 50 m liblikujumise isiklik lausa 1.04 sekundit. Sellist arengut saab mööta lausa kalendriga. 

20-aastane Kalinovski peamiseks eesmärgiks peaks olema isiklikud tippmargid. Kui ta suudab enda tippmarke EM-il veelgi nihutada, siis on debüüt noormehe jaoks igati õnnestunud. Kuigi kohtade poolest jäävad Kalinovski ujumised viiendasse kümnesse, siis juba pääs EM-ile on suur võit sellele Aktiivi Ujumisklubis treenivale ujujale. 

Isiklikud tippmargid.

50 m liblikujumine - 24.80
100 m liblikujumine - 54.99
200 m liblikujumine - 2.08.03


Sellega ongi Euroopa meistrivõistluste I eelvaade lõppenud. Homme juba uued ujujad tutvustamisel ning see trend jätkub kuni Euroopa meistrivõistlusteni. 

PÜSIGE LAINEL!