7. juuni 2016

Kes Eesti ujujatest pääseb Rio olümpiale?

Maria Romanjuk 
Viiendal augustil hakkab Rios maailma suurim spordisündmus ehk olümpiamängud. Eestist on 36 sportlast juba pääsu võistlustele kindlustanud kuid ükski Eesti ujuja pole veel kindlalt Riosse pääsenud, kuid fakt on see et kahte ujujat me näeme kindlasti.

Eesti ujujatel tagab automaatse pääsu Rio olümpiamängudele A-normatiiv, mis on pandud paika Maailma Ujumisliidu (FINA) poolt. A-normatiiv on eelmise OM-i eelujumiste 16. koht. Üritan nüüd asjasse selgust tuua, et kes praegu, 59 päeva enne Rio olümpiat, pääseks võistlema ning mis võimalused meie ujujatel üldiselt on.

Kuna ükski Eesti ujuja ei ole täitnud Rio olümpiamängude A-normatiivi ning ilmselt jääb see ka püüdmatuks kuni 3. juulini, kui on viimane aeg normatiive ujuda, siis pääseb kaks Eesti ujujat (mees ja naine) olümpiale kvoodialusel. Põhjus, miks see reegel on loodud on seetõttu, et FINA tahab OM-il näha võimalikult palju erinevaid riike. 

Siiski pääsevad kvoodialusel võistlema vaid need sportlased, kes osalesid eelmisel MM-il, mis toimus Kaasanis. Kui üks meesujuja peaks täitma A-normatiivi, siis saab kvoodialusel naine ikka võistlema ja vastupidi.  Selline reegel on tänavu FINA poolt kehtestatud ning ingliskeelse reegliga saate tutuvuda siit:


Martin Allikvee
Martin Allikvee on mees, kes võib juba vaikselt kohvrit pakkima hakata. Mai lõpus, Leedu meistrivõistlustel ujutud 200 m rinnuliujumise tulemus 2.12.80 andis Allikveele FINA punktitabeli alusel 874 punkti. See punktisumma on nii tugev, et teised Eesti meesujujad peaksid ujuma A-normatiivi, et seda ületada. Isegi juhul kui keegi teine meesujuja (v.a Allikvee) peaks täitma A-normatiivi, siis Allikvee tulemus on nii hea, et suure tõenäosusega saaks ta FINA poolt ka kutse Riosse. Siiski on viimane stsenaarium väga ebatõenäoline kuna 21-aastane Allikvee pääseb Riosse just kvoodialusel.

Kuna naisi osales Kaasani MM-il vaid kolm - Maria Romanjuk, Tess Grossmann ja Sigrid Sepp, siis on nemad ainukesed Eesti naisujujad, kes võivad reeglite kohaselt kandideerida kvoodialusel olevale kohale. Romanjuki poolt Kaasanis ujutud 100 m rinnuliujumise aeg 1.09.49 annab talle 794 FINA punkti, mis annab talle praeguse seisuga ka lennukipileti Riosse. Sigrid Sepp on olümpiadistantsil saanud kõige enam 753 FINA punkti enda 100 m seliliujumise tulemuse 1.03.87 eest. Kuna Grossmann enam tõsiselt ei treeni, siis ta ka Romanjuki olümpiapiletit enam ei ohusta. Kuid tema peaks ujuma 50 m vabalt ajaga 25.61.

Kui Sepp tahab olümpiale pääseda, siis ta peab selleks näitama aega 1.02.73 ning lootma, et Romanjuk enda tulemust ei paranda. Olümpianormi saab täita veel Eesti meistrivõistlustel ning samuti ka Läti meistrivõistlustel. Kõik võistlused kus saab täita olümpiamängude normatiivi leiad SIIT:

Praeguse seisuga sõidaksid olümpiale Maria Romanjuk ja Martin Allikvee. Mõlema positsioon on väga kindel ning kvoodialusel on nad praegu Rio olümpiale minemas. Mõlema jaoks oleks tegemist esimese olümpiaga. Samuti on mõlemad ujujad Dmitri Kapelini hoolealused.

Kas Tribuntsov, Liivamägi ja Degtjarjov pääsevad Riosse?

3. juulil läheb lukku olümpianormatiivide püüdmine. Pärast seda on järgmised poolteist nädalat väga pingelised. 3. juulil peab Eesti andma ka nimed, kes kvoodialusel lähevad Riosse võistlema. Eesti Ujumisliidu treenerite kogu on võtnud vastu otsuse, et kvoodiujujad selguvad FINA punktitabeli järgi, mis on ka kõige ausam mõõdupuu. Kõik muu eiraks fair play põhimõtteid.

Kui kõik A-normatiiviga ujujad, kõik kvoodialusel võistlevad ujujad ning ainult teateujumistes osalevad sportlased on selgunud lööb FINA numbrid kokku. Olümpiale pääseb võistlema 900 ujujat ning eelmainitud sportlasi peaks olema kuskil 750 ringis. See tähendab, et kohti Riosse on veel 150 tükki. Seejärel hakkab FINA saatma kutseid sportlastele, kes on A-normatiivile kõige lähemal. Tasub meeles pidada, et ühele alale pääseb ühest riigist vaid 2 ujujat ning mõni riik ei saada mõnele alale üldse ujujaid olümpiale kuna neil on riigisiseselt hoopis teised normatiivid (nt: Prantsusmaa, Kanada, Jaapan). Ja see fakt tõstab eestlaste võimalusi olümpiale pääsuks palju paremaks.

Ralf Tribuntsov
Parimad võimalused Riosse kutse saada on Ralf Tribuntsovil. Eelmisel aastal Kaasani MM-il näitas kahemeetrine mehe jurakas aega 55.03. Olgu võrdluseks toodud, et Londonis saadeti viimane kutse sportlasele kelle aeg oli 55.32. Muidugi on nelja aastaga ujumine kõvasti arenenud ning 55.03 on hetkel väga piiripealne aeg. Kutseid igale alale saadetakse kuskil 6-8 ringis olenevalt alast. Tribuntsov üritab enda 100 m seliliujumise aega parandada juuni lõpus toimuvatel Läti meistrivõistlustel, mille nimel ka praegu töö käib. Juhul kui Tribuntsov ei suuda enda aega parandada, siis on ikkagi võimalus Riosse pääseda väga hea. Aga ujuja ise üritab enda tulemuse kindlasti alla 55-sekundi viia. 

Martin Liivamägi on osalenud nii Pekingi- kui ka Londoni olümpiamängudel. Neli aastat tagasi sai ta kutse osaleda nii 100 m rinnuli- kui ka 200 m kompleksujumises. Tänavu on kõik kaardid 200 m kompleksujumise peal, sest suurimad võimalused Riosse pääseda on just sellel alal. Alates eelmise aasta 1. märtsist kui algas olümpiamängudele kvalifitseerumine on Liivamägi 200 m kompleksujumises näidanud aega 2.02.81. Et pälvida kutse Riosse peaks ta suutma näidata aega vähemalt alla 2.01.50. Liivamägi stardib kindlasti Eesti meistrivõistlustel ning Läti meistrivõistlustele mineku kohta pole ta veel otsust teinud.

Pjotr Degtjarjov
Kolmas Eesti ujuja kes võib veel unistada Rio olümpiamängudest on Pjotr Degtjarjov. Tema suurimad võimalused on seotud 50 m- ja 100 m vabaltujumisega. Lühemal sprindidistantsil peaks 22-aastane ujuja näitama vähemalt aega 22.40 ning 100 m distantsil 49.30-49.50 kanti. Kas ta on selleks suuteline? Seda näitavad juba viimased võistlused. Degtjarjov tuleb kindlasti Eesti meistrivõistlustel starti, aga arvestades fakti et Eestis pole ühtegi korraliku 50 m basseini, siis head tulemust on kodumaal raske teha. Sarnaselt Liivamägile on ka Degtjarjov veel kahevahel, et kas osaleb Läti meistrivõistlustel või mitte.

Kutseid hakatakse saatma laiali 3. juulil ning nii mõnigi riik võib enda kohast ära öelda ning seetõttu suurendada eestlaste võimalusi. 5. juulil kinnitab FINA kvoodialusel võistlema tulevad sportlased ning kuni 17. juulini saadetakse laiali kutseid ja järgmisel päeval ehk 18. juulil on selgunud kõik ujujad, kes pääsevad maailma kõige tähtsamale spordivõistlusele - olümpiamängudele.

PÜSIGE LAINEL!