30. juuni 2016

Michael Phelps tegi ajalugu ning kindlustas pääsme Rio olümpiale

Michael Phelps näitab mitmendale olümpiale ta sõidab
Ameeriklased selgitavad hetkel Omahas riigi parimaid ujujaid. Iga ala kaks esimest pääsevad Rio olümpiale seega kaalul on tänavustel meistrivõistlustel vägagi palju. Võistluste neljandal päeval kindlustas endale edasipääsu 18-kordne olümpiavõitja Michael Phelps.

Enda esimesel alal, 200 m liblikujumises, ei jätnud Michael Phelps konkurentidele mingit sõnaõigust. Ta võttis alavõidu ajaga 1.54.84 ning kindlustas endale sellega pääsme Rio olümpiale.

"Ma ei ole ajaga rahul, aga siin võistlusel on tähtis olla kahe esimese hulgas ning sellega ma sain hakkama," ütles Phelps peale triumfi. Teisena lõpetas Martin Liivamägi ja Martti Aljandi endine treeningkaaslane ülikooli päevilt Tom Shields.

Michael Phelpsist saab ühtlasi ka esimene USA meesujuja, kes on osalenud viiel olümpial. Esmakordselt võistles kõigi aegade edukaim ujuja Sydney olümpiamängudel aastal 2000 ning siis oli Phelpsil vanust vaid 15 eluaastat. Ta saavutas toona viienda koha 200 m liblikujumises. Paar kuud hiljem püstitas ta samal alal maailmarekordi ning on praeguseni kõige noorem meesujuja kes püstitanud maailmarekordi. 

2004 aasta Ateena olümpial jäi tema saagiks 6 kuld- ja 2 pronksmedalit. 2008 aastal Pekingis saavutas ta uskumatuna näiva 8 kuldmedalit. Londonis aastal 2012 jäi tema kontole 4 kuld- ja 2 hõbemedalit. 

Phelps on Omahas veel starti tulemas 100 m liblik- ja 200 m kompleksujumises kus ta on ka peamine favoriit alavõidule. 

200 m liblikujumise finaali näed SIIT:

Kõik tulemused leiad SIIT:

PÜSIGE LAINEL!