17. oktoober 2016

TALLINNA MEISTRIVÕISTLUSTE EELVAADE: Kes särab hooaja esimesel suuremal avavõistlusel?

Eelmise aasta naiste esikolmik
Neljapäeval ja reedel toimub Nõmme ujulas Tallinna meistrivõistlused, kus starti on oodata hulk koondislasi. Eelmise aasta tiitlit lähevad kaitsma Martin Liivamägi ja Maria Romanjuk. Võisteldakse kõikidel 100 m distantsidel ja 200 m kompleksujumises ning võitjaks kroonitakse viie alaga enim FINA punkte kogunud ujuja.

Tegemist on esimese võistlusega sel hooajal kus kohal on suurem hulk koondislasi. Tänavu toimuvad võistlused Nõmme basseinis.

Plussiks Nõmmel võisteldes on kindlasti see, et alade vahele jääb pikem paus kuna võisteldakse tavalise 8-rajaga basseini asemel 6-rajaga ujulas. Suureks miinuseks kahtlemata asjaolu, et puudub korralik soojendusbassein kus peale võistlusdistantsi puuduvad head tingimused taastumiseks ehk ujujate keeli maha ujumiseks. 

Suurfavoriidiks meeste seas on tänavu taas Martin Liivamägi. Viimasel kahel aastal selle võistluse võitnud Liivamägi peaks poodiumi kõige kõrgemal astmel lõpetama ka tänavu. Tema suureks plussiks on kahtlemata asjaolu, et tegemist on Euroopa tipptasemel kompleksujujaga. Kuigi võib juhtuda asjaolu, et Liivamägi ühelgi 100 m distantsil ei võidutse, siis lõpetab ta kõigil aladel väga kõrgedel kohtadel ning saab sealt magusad punktid. Juhul kui võistlus jäetakse viimase ala peale ehk 200 m kompleksujumine otsustab võitja, siis Liivamägile seal Eestis vastast ei ole.

Suurimaks konkurendiks võib tänavu osutuda Liivamägi treeningkaaslane Martti Aljand. Aastal 2014 pidasid need kaks meest maha tulise duelli kus võitja saatus otsustati 200 m kompleksujumise viimastel meetritel. Eelmisel aastal treeningpükstega võistelnud Aljand esikolmikusse ei mahtunud. Aljandi ainus lootus Liivamägi edestada on juhul kui ta suudab enne 200 m kompleksujumist sisse teha piisava edu ja ujuda ka viimane ala väga korraliku ajaga. 

Martin Allikvee
Tänavu jääb võistlustest eemale eelmisel aastal teise koha saavutanud Martin Allikvee. "Kuna eelmine hooaeg venis Rio olümpia tõttu väga pikaks, siis kogu programmi ma kaasa ei tee," selgitab võistlustest eemale jäämist ujuja. "Stardin vaid 100 m rinnuliujumises, et saada natukene võistluskoormust." Allikvee mitte osalemisel on kõik trumbid poodiumile pääseda Cevin Anders Siimu käes. Viimasel kahel aastal on ta saavutanud kokkuvõttes just pronksmedali. Siim võib osutada head vastupanu ka Aljandile kuid seda ainult juhul kui tema nõrgim ala - rinnuliujumine - õnnestub pea perfektselt. 

Kes jääb peale Romanjuk vs Markvardt vastasseisus?

Naistest hakkavad kulda ja karda jagama Maria Romanjuk ja Margaret Markvardt. Viimastel aastatel pole keegi Romanjuki vastu saanud, kuid kas juhtub see tänavu? "Eesmärk on kõik alad läbi ujuda ning tulemus ei ole kõige tähtsam, sest alustasin alles kuu aega tagasi treeningutega," sõnas Rio olümpial ujunud Romanjuk. Eelmisel aastal teise kohaga leppima pidanud Markvardt võib tänavu hea esituse korral Tallinna meistriks tõusta. Põhiküsimus saab olema, et kui palju kaotab Markvardt 100 m rinnuliujumises Romanjukile? Eelmine aasta oli see vahe kuus sekundit, mis pani jõuvahekorrad selgelt paika. Markvardt liblik-, selili- ja vabaltujumises suure tõenäosusega alistab Romanjuki ning nendel kahel naisel võib saatuse otsustada 200 m kompleksujumine, mis on mõlemal väga heal tasemel. Siin võib nüüd kaarte segada asjaolu, et Romanjuk on uue hooaja ettevalmistust teinud hulga vähemal määral kui seda konkurent Markvardt.

Õed Sigrid ja Kätlin Sepp
Huvitav duell saab olema pronksise autasu peale. Vahed saavad olema minimaalsed ning kriitilise tähtsusega saab olema kõikide ujujate nõrgim ala. Kätlin Sepp, Kertu Ly Alnek ja Sigrid Sepp on need kolm nime, kes võitlevad kindlasti pronksise autasu nimel. Kätlin Sepp saavutas eelmisel aastal üldkokkuvõttes ka kolmanda koha. Saab olema huvitav jälgida, kes murrab ennast poodiumile. Kindlasti on võimalik, et on ka üllatajaid kes suudavad viis ala nii hästi kokku panna, et üldkokkuvõttes piisab sellest poodiumile pääsemiseks. 

Võistluste esimesel päeval ujutakse 100 m liblikat, 100 m selili ja 100 m rinnuli. Teisel päeval hüpatakse vette 100 m vabalt- ja 200 m kompleksujumises. Mõlemal päeval algab võistlus kell 15:45.

Võistluste juhendi leiad SIIT:

PÜSIGE LAINEL!