24. november 2016

Eesti tippujujate stardieelsed rituaalid: Muusika kuulamisest kuni kõrvade kuumaks hõõrumiseni

Kõigil ujujatel on enne võistlusstarti välja kujunenud enda kindlad rituaalid. Mõned teevad neid teadlikult ning mõningatel ujujatel on kindlad liigutused juba sisse kodeeritud. Need kindlad rituaalid aitavad ujujal ennast häälestada paremini stardiks, et ta saaks anda endast parima.

Olen kokku kogunud mitmete Eesti tippujujate stardieelsed rituaalid. Nüüd on ka Sul hea ujumissõber saada täpsemalt teada, millest mõtleb ja mida teeb Eesti tippujuja enne tähtsat võistlusstarti. 

Maria Romanjuk

Eesti eelmise aasta parim naisujuja ning Rio olümpiamängudel osalenud Maria Romanjuk peab enne starti kindlasti kuulama muusikat. "Ma ei suuda minna starti ilma muusikata ja üldse ei suuda olla võistlustel ilma muusikata. On isegi olemas 2-3 laulu mida ma alati kuulan enne võistlusstarti." Samuti on Romanjuki jaoks tähtis, et enne võistlust peab ta rääkima enda isaga. "On tähtis, et ma räägiks isaga enne võistlust. Paar sõna ainult aga see on väga tähtis minu jaoks."

Ralf Tribuntsov

Eesti viimaste aastate kõige edukam ujuja tiitlivõistlustel Ralf Tribuntsov on lihtne mees. 22-aastasel ujujal erilisi rituaale enne starte ei ole, aga talle meeldib olla omaette. "Mulle meeldib olla omaette ja mõelda enne starti enda ujumine läbi."

Pjotr Degtjarjov

Pjotr Degtjarjov
100 m vabaltujumise Eesti rekordiomanik Pjotr Degtjarjovil meeldib enne starti inimestega suhelda. "Üritan enne starti tavaliselt inimestega suhelda. Mulle ei meeldi kõrvaklapid peas endasse tõmbuda. Hakkan siis mõtlema liiga palju ujumise peale ja pigem lähen ebavajalikult varakult närvi." Rituaale jätkub Degtjarjovil veel teisigi. "Kui tulen stardipuki taha, siis panen jalatoe kauguse kohe paika. Kui olen riidest lahti võtnud, siis jätan jalad tossude peale ning alles seejärel lähen stardipuki peale." Samuti on 23-aastasel ujujal traditsiooniks saanud kuuldavale tuua enne starti üks kaugele kuuldev nö sõjahüüe "UHH". 

Martin Allikvee

Rio olümpiamängudel 200 m rinnuliujumises osalenud Martin Allikvee midagi erilist enne starti ei tee. Ta võtab asju üsnagi rahulikult kuid ühte asja ta enne starti ikkagi teeb. "Enne starti ujun enda mõtetes distantsi mitu korda läbi."

Kregor Zirk

Zirk enne starti lihaseid "töötlemas"
Euroopa juunioride meistrivõistluste pronksmedalistil Kregor Zirgil on kindel kava mida ta enne võistlusstarti teeb. "Stardipuki taga olles venitan mõlema käe triitsepsit ja rinda. Samuti klopin kõik lihased läbi, et oleksin täielikult stardiks valmis. Kui on tähtis start, siis istun maha ja panen käed silmade ette ning üritan kogu ujumise läbi mõelda." Samuti teeb Zirk starti enamikest ujujatest erinevalt. Nimelt kui teised ujujad võtavad kohe stardipositsiooni ning kätega stardipukist kinni, siis 17-aastane Zirk seisab püsti ja võtab pukist kinni alles siis kui on kostunud käsklus "kohtadele".

Kertu Ly Alnek

Mitmekordne juunioride rekordiomanik Kertu Ly Alnek tahab enne starti olla pigem omaette. "Enne starti olen just omaette ja keskendun. Mul on ka osad kindlad harjutused, hüpped, mida enne starti tavaliselt teen, sest need aitavad paremini häälestada ujumise lainele." Lisaks on Alnekil saanud harjumiseks pritsida ennast enne starti veega ja astuda stardipuki peale alati vasakult. 

Martti Aljand

Eesti ujumiskoondise ühel kõige kogenumal ja tituleeritumal ujujal Martti Aljandil kindlat stardieelset rituaali ei ole. "Kui üldse midagi on, siis üritan oma võistlusdistantsi eelnevalt visualiseerida," mainis kolmekordne tiitlivõistluste medaliomanik.
.
Daniel Zaitsev

Eesti rekordiomanikul 50 m liblikujumises Daniel Zaitsevil on ilmselt Eesti ujujatest kõige huvitavam rituaal. Enne igat tähtsat starti on 18-aastasel ujujal välja kujunenud kindel soojendusrutiin. "Enne välja kutsumist hõõrun enda kõrvad tulikuumaks. Enne stardipukile minemist asetan ma vasaku jala stardipukile ning parem jalg on maas. Lisaks astun ma stardipukile alati vasakult poolt."

PÜSIGE LAINEL!