28. jaanuar 2017

Eesti parim meesujuja Martin Allikvee läheb kaitseväkke ning unistab olümpia poolfinaalist

Eesti eelmise aasta parimal meesujujal Martin Allikveel oli enda karjääri kõige parem ujumisaasta. Ta osales Rio olümpiamängudel ning ujus mitmeid Eesti rekordeid. Nüüd ootab 21-aastast ujujat ees huvitav periood, ta läheb suvel kaitseväkke aega teenima ning mõtleb vaikselt juba ka Tokyo 2020 olümpiale.

"2016 aasta oli minu kõige edukam aasta ujumiskarjääris kuna täitsin enda lapsepõlve unistuse ja pääsesin olümpiamängudele," räägib Allikvee. Eelmise aasta maikuu lõpus ujus ta Leedu meistrivõistlustel 200 m rinnuli Eesti rekordit märkiva ajaga 2.12,80 ning tagas endale ainsa Eesti meesujujana pääsme Rio olümpiamängudele.

Dmitri Kapelini käe all harjutav ujuja peab Leedus ujutud tulemust enda karjääri kõige erilisemaks esituseks. "Mäletan neid suurepäraseid emotsioone peale ujumist, see oli kahtlemata kõige erilisem ujumine minu karjääri jooksul." Rio olümpiamängudel esindas ta Eestit väärikalt. Ta saavutas enda põhialal ehk 200 m rinnuliujumises 33. koha ning tema ujutud tulemus 2.13,66 on Eesti kõigi aegade teine tulemus Leedus ujutud tulemuse järel. Rios starti minnes tundis Allikvee ennast nagu igal tiitlivõistlusel. "Kui aus olla, siis Rios puki taga seista enne starti oli samasugune tunne nagu teistel tiitlivõistlustel," sõnas ta. "Aga väljaspool basseini, olümpiakülas ja mujal Rios oli väga eriline tunne ning emotsioonid olid laes."

Jaanuar ning veebruar on ujujatel suured mahud peal ning basseinis käib kõva töö, et laduda alla hea põhi algavaks pikaraja hooajaks, teistest ei erine ka 182-sentimeetri pikkune Allikvee. "Hetkel treeningud sujuvad plaanipäraselt hästi. Praegu on periood kus me ujume palju mahtu," selgitas ujuja. See hooaeg on Garanti Spordiklubi eest ujuv Allikvee võtnud eesmärgi täita järgmise aasta Euroopa pikaraja meistrivõistluste A-normatiivi. "Suurim eesmärk on ujuda järgmise aasta EM-i A-normatiiv, et järgmine hooaeg saaks rahulikult treenida tiitlivõistlusteks ning ei peaks muretsema normi pärast." Toomas Paju näpunäidete järgi jõusaalis treeniv ujuja ei ole veel kindel kus normatiivi püüdma läheb, aga viimane võimalus tal see täita sel hooajal on suvistel Eesti meistrivõistlustel mis toimuvad juuni keskpaigas. 

Martin Allikvee on üks vähestest Eesti ujujatest kellel täidetud ka juuli lõpus toimuvate pikaraja MM-i normatiiv, aga sinna ujuja tänavu ei sõida kuna läheb juuli alguses kaitseväkke. "Lähen just see suvi kaitseväkke, sest ma ei tea kuidas kaitsevägi mõjutab minu organismi ja sporditulemusi. Kui midagi juhtuks, siis on Tokyoni veel 3 aastat minna ning selle pika aja jooksul on endine vorm võimalik taastata," selgitas spordiroodu 3-kuuks minev Martin otsuse tagamaid. "Ma loodan, et kaitsevägi annab mulle ainult positiivsust juurde ning loodetavasti muutun veelgi tugevamaks nii vaimselt kui ka füüsiliselt."

Seitsmel korral Eesti rahvusrekordi ujunud Allikvee mõtleb juba ka Tokyo olümpiale ning on endale seadnud ka suured eesmärgid. "Minu suurim eesmärk on Tokyo olümpial ujuda vähemalt poolfinaalis," lausus 19-kordne Eesti meister lõpetuseks.

Nimi: Martin Allikvee
Klubi: Garanti Spordiklubi
Treener: Dmitri Kapelin

Parimad tulemused:
100 m rinnuli - 1.01,35, 200 m rinnuli 2.12,80 (50 m bassein)
100 m rinnuli - 58.41, 200 m rinnuli 2.06,84 (25 m bassein)

Parimad saavutused: 
Rio OM-i 33. koht 200 m rinnuli
Lühiraja EM-i 17. koht 100 m- ja 200 m rinnuli
Pikaraja EM-i 19. koht 100 m rinnuli
29 starti rahvusvahelistel tiitlivõistlustel
MK-etapi 6. koht 50 m rinnuli
19x Eesti meister
Eesti parim meesujuja 2016
Püstitanud 7 Eesti rekordit

PÜSIGE LAINEL!