27. veebruar 2017

7 Eesti rekordit mis algaval hooajal suure tõenäosusega üle ujutakse

Reedel saab Eestis pikaraja hooaeg suurema hoo sisse, sest toimumas on Eesti karikavõistlused mille näol on tegemist esimese tähtsama pikaraja võistlusega sel hooajal. Suure tõenäosusega ühtegi Eesti rekordit sel võistlusel küll ei ujuta, aga pikk hooaeg on ees.

Hooajad kulmineeruvad ujujatel erinevalt, kes sätib tippvormi varasemaks, kes hilisemaks ning kes paneb üldse ettevalmistusega mööda. Toon Teieni 7 Eesti rekordit, mis algaval pikaraja hooajal suure tõenäosusega üle ujutakse.

Meeste 50 m liblikujumine - Eesti rekord 23.85

Eelmisel aastal viis Daniel Zaitsev 50 m liblikujumise Eesti rekordi 23.85 peale. Zaitsev on ainsa Eesti mehena suutnud seda distantsi ujuda alla 24-sekundi tehes seda kolmel korral. Võib eeldada, et tänavu ujutakse taaskord uus tipptulemus ning silmad tasub eelkõige pöörata 19-aastase Zaitsevi suunas kelle jaoks on see ka põhidistants. Rekordit jahib kahtlemata ka selle distantsi Euroopa juunioride pronksmedali omanik 17-aastane Kregor Zirk. Ta viis enda isikliku rekordi eelmisel aastal 24.02 peale ning rahvusrekord on käeulatuses. Hea konkurents võib selle rahvusrekordi viia tänavu väga ilusate numbriteni. 

Naiste 100 m rinnuliujumine - Eesti rekord 1.09,49

2015 aasta MM-il püstitas Maria Romanjuk 100 m rinnuliujumises uue Eesti rekordi ajaga 1.09,49. Eelmise aasta Rio olümpiamängudel kordas ta seda tulemust sajandikupealt. Lühiraja hooajal näidatud hea kiirus viitab sellele, et tänavusel pikaraja hooajal on rekord ohus ning ohustajaks ei keegi muu kui Romanjuk ise. Parim võimalus rekordi purustamiseks võiks olla juuli lõpus toimuval MM-il, aga kui Dmitri Kapelini hoolealune peaks vormi varasemaks sättima, siis võime rekordi alistamist näha ka varem.

Meeste 100 m seliliujumine - Eesti rekord 55.03

Eelmine aasta oli Ralf Tribuntsovile pikas basseinis pettumust valmistav. Ta ei suutnud esmakordselt hooaja jooksul parandada enda isiklikku rekordit ning ühtlasi seega ka Eesti rekordit, mis ajaga 55.03 kuulub tema nimele aastast 2015. Lõuna-California ülikoolis õppiv ja treeniv Tribuntsov on tegemas praegu väga head jardibasseini hooaega ning loodetavasti suudab ta selle momentumi edasi kanda ka pikaraja basseini. Tribuntsov on starti tulemas suvel Budapestis toimuval MM-il ning loodetavasti hakkab tulevärk juhtuma just seal. Juhul kui ta suudaks Eesti rekordnumbrid viia alla 54.95 mahuks ta Euroopa kõigi aegade TOP 100 tabelisse. 

Naiste 200 m kompleksujumine - Eesti rekord 2.19,46

Selles artiklis esitletud rahvusrekorditest on just naiste 200 m kompleksujumise Eesti rekord kõige vanem ehk aastast 2009. Toona kui võis kasutada veel nö "imetrikoosid" läbis Anna-Liisa Põld 200 m kompleksi ajaga 2.19,46. Eelmise aasta Baltimaade meistrivõistlustel jõudis Margaret Markvardt rekordile väga lähedale, vajaka jäi vaid 30 sajandikku. Algaval hooajal võiks olla just esimene individuaalne rahvusrekord 16-aastase Markvardti eesmärgiks. Lisaks temale võib rekordit ohustada ka sel distantsil Eesti kõigi aegade viiendat tulemust (2.20,89) hoidev Maria Romanjuk. Talvel toimunud lühiraja hooajal purustas Romanjuk 200 m kompleksujumise rekordi ning enesekindlus sel alal võib talle anda Markvardti ees eelise ka pikaraja hooajal. 

Meeste 200 m liblikujumine - Eesti rekord 2.00,11

Eelmisel aastal viis väliseestlane Osvald Nitski Lätis peetud meistrivõistlustel Eesti rekordi 2.00,11 peale. Juuksekarva jagu jäi puudu alla 2-minuti sooritusest. Kindlasti üritab Nitski seda viga parandada sellel hooajal. Omad võimalused rekordi alistamiseks võivad olla ka Kregor Zirgil. Lühirajal läbis ta selle distantsi ajaga 1.55,30 mis peaksid andma kõik eeldused selleks, et Nitski nimel olev Eesti rekord on köki-möki. Siiski on pikas basseinis 200 m liblikat äärmiselt keeruline distants ning kas suurematel tiitlivõistlustel Zirk seda ala ujub või mitte on küsimus omaette. Ülejäänud Eesti ujujatel jääb sellest rahvusrekordist tükk maad veel puudu.

Naiste 200 m rinnuliujumine - Eesti rekord 2.31,37

Taaskord tuleb esile tõsta nime Maria Romanjuk, sest rahvusrekord 200 m rinnuliujumises on kirjutatud tema nimele ajaga 2.31,37. Sarnaselt poole lühemale distantsile on ka see rekord püstitatud 2015 aasta MM-il Kaasanis. Eelmise aasta EM-il Londonis oli ta rekordile lähedal, aga siiski jäi puudu 18 sajandikku. Romanjuk võib tänavusel hooajal eduka esinemise korral teha mitmel alal rekorditeraamatus muudatusi. Eestlanna võimed sel alal lubaksid kindlasti aega alla 2.30 ning seda teab ka ujuja ise, aga selle realiseerimine võistlustel on teine ooper.

Meeste 50 m seliliujumine - Eesti rekord 25.45

Seliliujumise rekord sprindidistantsil kuulub muidugi Ralf Tribuntsovi nimele. Mees kes hoiab sel distantsil 7 Eesti kõigi aegade parimat tulemust on tänavusel hooajal ilmselt palju kahju tegemas ka 50 m seliliujumise rekordile. Pikaraja MM on ilmselt koht kus võime Tribuntsovi tegusid näha ning ajalugu on näidanud, et tiitlivõistlustel on mees praktiliselt iga kord heas hoos olnud. Rahvusrekord 25 sekundi algusesse ei ole utoopia. Aeg 25.17 annaks eestlasele Euroopa kõigi aegade edetabelis koha TOP 50 hulgas.

PÜSIGE LAINEL!