30. märts 2017

EELVAADE: 9 tulist duelli Baltimaade meistrivõistlustel

Juba sellel reedel-laupäeval toimuvad Riias tänavused Baltimaade meistrivõistlused. Võistlustel on osalemas ligi 400 ujujat. Eesti koondis on võistlustele sõitmas üle 160 sportlasega. 

Oodata on kahtlemata mitmeid põnevaid duelle kus nii mõnigi vastasseis on huvitavam kui teine. Toon Teieni üheksa tulist duelli, mis tänavustel Baltimaade meistrivõistlustel teoks saavad.

Naiste 100 m vabalt - Kertu Ly Alnek vs Gabriela Nikitina 

Baltimaade meistrivõistluste avaalal saab näha põnevat duelli Kertu Ly Alneki ja Läti rekordinaise Gabriela Nikitina vahel. Eelmisel hooajal viisid neiud enda isiklikud rekordid vastavalt 56.65 ja 56.77 peale. Tänavusel hooajal on kiirem olnud aga Nikitina kelle hooaja tippmark on 57.83. Alneki 100 m vabaltujumise tänavuse hooaja parim on aga 58.35. Kodubasseinis võistlevat Nikitinat võib lugeda kergeks favoriidiks siin duellis, aga fakt on see, et tulemas on võrdsete heitlus. 

Meeste 200 m rinnuli - Martin Allikvee vs Daniils Bobrovs

Järjekordset Eesti-Läti maavõistlust saame näha meeste 200 m rinnuliujumises kus mõõtu võtavad oma riigi rahvusrekordite valdajad Martin Allikvee (2.12,80) ja Daniils Bobrovs (2.14,63). Kuigi Allikvee isiklik rekord on ligi 2 sekundit parem lätlase omast, siis sellel võistlusel see ei tähenda midagi. Eestlane ei ole võistlusteks eraldi ettevalmistust teinud, mis tähendab et ta on haavatav sel distantsil. Lätlase jaoks on tegemist tema esimese võistlusega pikas basseinis sel hooajal, Allikvee hooaja tippmark on tagasihoidlik 2.21,57. Viimati olid need kaks meest vastamisi Kanadas toimunud lühiraja MM-il 100 m rinnuliujumises ning siis oli eestlane parem lausa 2,02 sekundiga. 

Naiste 50 m rinnuli - Maria Romanjuk vs Dana Kolidzeja

Lätlanna Dana Kolidzeja ja eestlanna Maria Romanjuk asuvad armutusse võitlusesse 50 m rinnuliujumises. Parema isikliku rekordiga tuleb lahinguväljale möödunud aastal Euroopa juunioride meistrivõistlustel kuuenda koha saavutanud Kolidzeja (32.11), aga Romanjuk (32.24) ei jää kaugele maha. Lätlanna isiklik rekord ongi ujutud tänavu kuu aega tagasi, Romanjuki hooaja tippmark on aga 32.26. Kui neiud suudavad üksteist tagant utsitada, siis võime emma-kumma esituses näha aega alla 32-sekundi. Nende kahe vahele võib veel sekkuda leedulanna Agne Seleikaite, kelle isiklik tippmark on 32.33.

Meeste 50 m rinnuli - Aljand vs Liivamägi vs Allikvee vs Provorkov vs Maskalenko

Eesti rinnuliujumise kvartett
Kui naiste 50 m rinnuliujumine tõotab tulla põnev, siis meeste oma võib tulla huvitavam kui mõni Hollywoodi põnevusfilm. Isiklikud rekordid on meestel tugevad, aga vaatame eelmise hooaja tippmarke. Eelmisel hooajal näitas kõige kiiremat minekut Martti Aljand (27.92), aga kuna treeningutele ta enam nii palju ei pühendu kui mullu, siis võitu temale kirjutada ei saa. Lätlane Nikolajs Maskalenko ja Filipp Provorkov ujusid möödunud hooajal nii kiirelt kui 28.33. 

Allikvee ja Martin Liivamägi ujusid vastavalt 28.54 ja 28.48. Määravaks selles ujumises võib saada viimane tõmme ehk kuidas klapib ujujatel finiš. Nii lühikesel distantsil nagu 50 meetrit eksimusteks aega ei ole. Kodupubliku ees üritab poodiumi kõige kõrgemale astmele astuda just Maskalenko.

Meeste 50 m liblikujumine - Daniel Zaitsev vs Kregor Zirk

Siinkirjutaja võib võtta lahjemat mürki selle peale, et 50 m liblikujumise Baltimaade meister 2017 aastal on Eestist ning tema perekonnanimi algab Z-tähega. Daniel Zaitsev ja Kregor Zirk viisid eelmisel hooajal selle distantsi rekordnumbrid uutesse kõrgustesse aegadega vastavalt 23.85 ja 24.02. Esimene neist on noorte olümpiamängude finalist sel distantsil ja teine Euroopa juunioride meistrivõistluste pronksmedali omanik. Zirgile ja Zaitsevile kuuluvad sel distantsil Eesti kõigi aegade kuus parimat tulemust. Mõlemad võistlevad koormuste pealt ning sellest tõotab tulla üks kõige oodutamaid duelle. 

Meeste 50 m vabaltujumine - Pjotr Degtjarjov vs Deividas Grigalionis

Alati põnevas 50 m vabaltujumises võib kõike juhtuda. Favoriitideks on Pjotr Degtjarjov ja leedulane Deividas Grigalionis. Hooaja tippmargid on meestel vastavalt 23.62 ja 23.59. Kuna kogu Riho Aljandi treeningrühm on Baltimaade meistrivõistlusteks tegemas spetsiaalset ettevalmistust, siis liidrikoorem kuulub Degtjarjovile, kelle isiklik rekord on nii võimas kui 22.59. Mustaks hobuseks sellel alal on Nikita Tšernosev, kes tänavu on kahel korral alistanud ka Zaitsevi, kes seda distantsi Riias ei uju. Siiski tasub silm peal hoida leedulasel, kes viimati Degtjarjovile kaotas mullu maikuus. 

Meeste 100 m rinnuliujumine - Martin Allikvee vs Martin Liivamägi

Eestlase omavahelist duelli saame näha meeste 100 m rinnuliujumises kus stardijoonele panevad ennast teistehulgas ka Martin Allikvee ja Martin Liivamägi. Eelmisel hooajal oli Allikvee ülivõimas sel distantsil viies isikliku rekordi 1.01,35 peale. Liivamägil alla 1.02 ujuda ei õnnestunud. Tänavusel hooajal on aga Liivamägi näidanud juba suurepärast minekut hoides enda käes Eesti hooaja tippmarki ajaga 1.02,84. Allikvee tänavuse hooaja parim resultaat on 1.04,15. Viimane neist läheb kindlasti iga võistlusega paremaks, aga kas piisavalt, et alistada Riias kodune konkurent Liivamägi?

Naiste 100 m seliliujumine - Sigrid Sepp vs Arina Baikova

Lätlanna Arina Baikova viis märtsi alguses Saksamaal enda isikliku rekordi 100 m seliliujumises 1.03,67 peale. Sigrid Sepa möödunud aastal püstitatud tippmark on kahe sajandiku võrra aeglasem. Hooaja tippmark on eestlannnal numbritega 1.04,23. Need kaks naist on võrreldes konkurentidega peajagu üle ning kuldmedali saatuse otsustavad just nemad. 

Meeste 200 m vabaltujumine - Povilas Strazdas vs Kregor Zirk

Eesti noorte- ja juunioride rekordi valdaja Kregor Zirk ja Leedu juunioride rekordi omanik Povilas Strazdas on kaks meest 200 m vabaltujumises, kes on omaette klassist. Isiklike rekordite võrdluses jääb peale leedukas vastavalt 1.49,91 ja 1.50,70. Hooaja tippmargid on meestel üsnagi võrdsed Strazdasel 1.53,10 ja Zirgil 1.53,23. Kindlasti on meestel veel kõvasti varuks selleks hooajaks ning tipptulemusi ei sünni ka Riias. Siiski on tegemist võrdsete heitlusega, kus võidu nimel tuleb näha kõvasti vaeva. Huvitava faktina võib välja tuua, et Strazdas on noorte olümpiamängude hõbemedalist 200 m kompleksujumises.

I päeva stardiprotokolli leiad SIIT:

II päeva stardiprotokolli leiad SIIT:

PÜSIGE LAINEL!