3. juuli 2017

Seitse huvitavat fakti Eesti koondislaste esituste kohta juunioride EM-il

Tänavused Euroopa juunioride meistrivõistlused on lõppenud ning koondise esitustele pani eduka punkti Kregor Zirk enda pronksmedaliga 100 m liblikujumises. Lisaks toimus veel palju põnevat ja huvitavat nende võistluspäevade jooksul.

Toon Teieni seitse huvitavat fakti Eesti koondislaste esituste kohta Euroopa juunioride meistrivõistlustel.

1. Medalitabelis linnuke kirjas

Eesti jäi medalitabelis Iisraeli, Šveitsi ja Horvaatiaga jagama 22. kohta. Medalitabeli tipus lõpetas juba kuuendat aastat järjest Venemaa koondis, kes pälvis 30 medalit millest 11 olid kuldsed. 

2. Õhtuseid ujumisi kuhjaga

Tiitlivõistlustel võib eestlaste esituse õnnestunuks lugeda kui sportlane jõuab õhtusesse ujumisse ehk vähemalt poolfinaali. Tänavu jõudis vähemalt poolfinaali neli erinevat ujujat ning finaali pääses sega 4x100 m kombineeritud teatenelik. Kogusaldo jäi Eesti koondisel 2 finaalikohta ja 9 poolfinaalikohta.

3. Rekordisadu basseinis

Tänavustel Euroopa juunioride meistrivõistlustel ei jäänud tulemata ka vanuseklasside rahvusrekordid. Kuigi pronksimees Zirk ühegi rekordini ei küündinud, siis koondisekaaslased aitasid hädast välja. Joonas Niine saagiks jäi kaks noorte rekordit (50 m- ja 100 m rinnuli), Armin Evert Lelle parandas kahel korral juunioride tippmarki (200 m selili), Veronika Olem nihutas korra enda nimele kuulunud juunioride rekordit (200 m selili) ja noormeeste 4x100 m kombineeritud teatenelik sai samuti enda nimele juunioride rekordi. Kokku ujuti neli juunioride rekordit ja kaks noorte rekordit.

4. Parimad esitused FINA punktitabeli järgi

Kui võtta aluseks rahvusvaheline FINA punktitabel, siis kuus parimat tulemust ujus Eesti koondises Kregor Zirk. Mõistagi parim tulemus sündis pronksmedalit võites 100 m liblikujumises ajaga 52.98 (831 punkti). Üle 800 punkti teenis ta veel 100 m liblika eelujumises ja poolfinaalis ning 100 m vabaltujumise poolfinaalis ajaga 50.38. 

5. 23 isiklikku rekordit

Eesti koondis tegi Netanya basseinis 55 individuaalset starti. Nendest 55. stardist ujuti 23 isiklikku rekordit. Kõige enam isiklikke tippmarke ujus Armin Evert Lelle.

6. Zirk kordas Trepi saavutust

Enne tänavuseid Euroopa juunioride meistrivõistlusi oli vaid üks Eesti ujuja võitnud kaks medalit nendelt võistlustelt ning selleks oli Jane Trepp, kes pälvis kaks pronksmedalit 50 m vabaltujumises aastatel 2003 ja 2004. Zirk kordas seda saavutust, aga tegi ajalugu sellega, et temast sai esimene Eesti ujuja, kes võitnud kahel erineval distantsil Euroopa juunioride meistrivõistlustel medali. 

7. Seitse Eesti hooaja tippmarki

Viie päeva jooksul ujuti seitse uut Eesti hooaja tippmarki. Tippmargid sündisid 100 m vabalt, 50 m liblikat, 100 m liblikat (Kregor Zirk); 100 m selili, 200 m selili (Armin Evert Lelle); 100 m liblikat, 200 m kompleksi (Margaret Markvardt).

PÜSIGE LAINEL!