10. november 2017

5 põnevat duelli Kalev Openil mida peab nägema

Juba homme algab Sõle ujulas toimuv ujumisvõistlus Kalev Open, mis toob kohale mitmed Eesti ujumistipud. Kohal on praktiliselt kogu koorekiht ning nii mõnelgi alal lähevad meie tipud üksteisega vastamisi. 

Toon Teieni 5 kõige põnevamat duelli tänavusel Kalev Openil mida peab kindlasti nägema.

1. Kregor Zirk vs Daniel Zaitsev - 100 m liblikat

Kahtlemata üks võistluste põnevamaid duelle toimub meeste 100 m liblikujumises. Eesti rekordiomanik Kregor Zirk (51.44) läheb vastamisi Eesti kõigi aegade edetabelis teisel kohal oleva ujuja Daniel Zaitseviga. Viimane neist avas vähem kui kuu aega tagasi enda hooaja tulemusega 53.65, mis oktoobrikuu kohta on väga hea tulemus, Zirk tänavu veel võistelnud ei ole. Zaitsevi miinuseks on hiljuti põetud haigus, mis sundis treeningutesse väikese pausi tegema. Mõlemad mehed on suutelised ujuma alla 53-sekundi, mis oleks mõlemale hea märk enne lühiraja EM-i, mis algab 13. detsembril. Kes võidab? Raske ennustada, aga väike eelis on hetkel rekordiomanikul Zirgil.

2. Martin Allikvee vs Martti Aljand - 100 m rinnuli

Tänavu on Martin Allikvee ja Martti Aljand omavahel 100 m rinnuliujumises läinud vastamisi kahel korral - Tallinna meistrivõistlustel ja Riia Sprindifestivali eelujumistes. Hetkel juhib Aljand 2-0, kuid võidud noorema konkurendi üle on olnud napikad. Meeste suurimaks eesmärgiks saab olema minuti piiri alistamine, mis tänavu on ujujatele olnud veel kättesaamatu. Kerge eelis Kalev Openil on Aljandil kuna tema sai enda hooaega alustada tükk aega varem kuna Allikvee pidi kaitseväes aega teenima. Siiski läheb 22-aastane Allikvee iga päevaga aina paremasse hoogu ning ei oleks üllatus, kui ta ka alavõidu nopib. Loodetavasti suudavad mehed üksteist punnitada korralike aegadeni, mis süstivad enne lühiraja EM-i kindlust.

3. Kregor Zirk vs Armin Evert Lelle - 200 m selili

Meeste 200 m seliliujumises võivad korraliku tulevärgi püsti panna Zirk ja Armin Evert Lelle. Suvel pikas basseinis tegi Lelle väga ilusaid sooritusi sel distantsil ning püstitas ka juunioride rekord. Aga see võistlus toimub lühirajal ning eelduste kohaselt peaks võitma Eesti rekordiomanik Zirk, kelle isiklik rekord on Lellest ligi neli sekundit parem. Siiski ei tasu Lellet maha kanda, sest hea hoog suvel võib nüüd üle kanduda ka lühirajasse. Jokkerina selles ujumises on stardis Andrei Gussev, kes Riia Sprindifestivalil suutis seda distantsi ujuda alla 2-minuti ning on väga ohtlik konkurent mõlemale mehele. 

4. Karleen Kersa vs Maria Romanjuk - 50 m rinnuli

Pikemat aega Inglismaal viibinud Karleen Kersa vorm on kindlasti suur küsimärk enne tänavust Kalev Openit. Siiski 50 meetrit on selline distants kus juhtuda võib kõike ning kes vähegi ujumisega kursis, siis Kersa on sellel distantsil ohtlik. Kõik trumbid on siiski Maria Romanjuki käes, sest tänavu on ta näidanud aega 31.37, milleni Kersa enda karjääri jooksul jõudnud ei ole. Omaette küsimus on kas Romanjukist saab teine Eesti naisujuja, kes ujunud 50 m rinnuli alla 31-sekundi. Jääme ootama seda lahingut. 

5. Daniel Zaitsev vs Andri Aedma - 50 m vabalt

Eeldatav favoriit siin peaks olema Daniel Zaitsev kellel on ka tunduvalt parem isiklik rekord. Riia Sprindifestivalil ujus aga Andri Aedma isikliku rekordi lähedase aja 22.81 ning tõusis hoobilt üheks suurfavoriidiks. Kahtlemata on põnev näha mis vormis on Zaitsev ning kusjuures pole noormees tegelikult veel kordagi enda karjääri jooksul 100% õnnestunud sellel distantsil ehk potentsiaal on tal ujuda kindlasti alla 22-sekundi. Seda küll mitte Kalev Openil, aga koos Aedmaga panevad nad kahtlemata vägeva show püsti. Musta hobusena selles ujumises on Nikita Tšernossev, kes pole veel enda vormi tänavu leidnud, aga ujumises muutuvad asjad väga kiiresti. Neil kolmel mehel tasub silma peal hoida sellel distantsil.

PÜSIGE LAINEL!