15. november 2017

Kentsakas alaliidu reegel ei lase paljudel Eesti tippujujatel saavutada tiitlivõistlustel parimaid tulemusi

Mitmel Eesti tippujujal on tiitlivõistlustel enda suurepärast vormi väga raske realiseerida alaliidu piirava reegli tõttu. Nimelt ei saa paljud ujujad võistelda tiitlivõistlustel endale sobivas võistlustrikoos/pükstes.

Eesti Ujumisliidul on ujumistarvete firmaga "Arena" sõlmitud taoline leping, mis kohustab kõiki koondislasi kandma tiitlivõistlustel just nende tooteid. Paraku on paljud tippujujad avaldanud soovi ujuda teiste firma toodetega.

Kogu ujumismaailm on liikunud selles suunas, et sportlased teavad ise kõige paremini, mis tootja võistlusvarustus talle kõige paremini sobib. Enamikes Euroopa alaliitudes on kasutusel järgmine praktika: Tiitlivõistlustel kannavad sportlased alaliidu poolt sponsoreeritud firma dresse jne, kuid ujumispüksid/trikoo saab ujuja ise valida. Kuna paljudel tippujujatel (sh ka Eestis) on ujumistarvete firmaga sponsorlepingud, siis tundub loogiline kanda ka nende toodet sihtides häid tulemusi. Paraku Eestis jäävad nii mõnegi tippujuja tulemused tagasihoidlikumaks kui nende vorm tegelikult on ja tipptasemel on iga sajandik kulla hinnaga.

"Ma arvan, et Eesti ujujatel võiks olla vaba valik, mis firma pükstega tiitlivõistlustel ujuda," sõnab eelmise aasta Eesti parim meesujuja Martin Allikvee. "Iga inimene on erinev ning kõigile ei pruugi sobida sama mudel." Allikvee lisab veel, et tema tulemusi võib mõjutada tõsiasi, et ta ei saa ujuda TYR pükstega. "Mina eelistan +5 sentimeetrit mudelit, nad on mul paremini ja mugavamalt jalad, kuid kahjuks Arenal sellist mudelit ei olegi."

Ujumismaailmas on kolm juhtivad ujumistarvete firmat Arena, Speedo ja TYR. Kahtlemata on Arena tooted tipptasemel nagu seda on ka teised kaks, kuid igal ujujal on omad eelistused ning kehakuju on sportlastel erinev. Mitte-ujujal on seda raske mõista, kuid erinev lõige, erinev kompressiooni tase on kõik väga tähtsad aspektid, et ujuda hea tulemus. Eesti ujumises paraku ujujate käest arvamust ei küsita ning otsustajad sportlaste heaolule selles vallas ei mõtle.

Paljudel tiitlivõistlustel osalenud Pjotr Degtjarjov ütleb, et teda mõjutas vaimselt asjaolu, et ei saanud ujuda enda jaoks mugavate Speedo pükstega. "Ma usun, et Arenal on head püksid, kuid nad istusid mul jalas väga ebamugavalt ja see tekitas ebakindla tunde ning ma ei tundnud ennast vabalt," sõnab mitmel korral tiitlivõistluste poolfinaalis ujunud Degtjarjov. "Ujujad peaksid ise saama valida, mis firma toodetega ujuda tiitlivõistlustel kuna inimesed on nii erinevad kehakujult ja tunnetuse poolest, et üks firma ei suuda kõigile mugavat toodet teha." Degtjarjov toonitab veel, et kuna Eesti on väike ja iga tippsportlane ning tema hea tulemus loeb, siis peaks selle saavutamiseks maksimumi välja pingutama. "Samuti oleks see väga hea ka sponsorite ja sportlaste vahelisele suhtele kuna sponsoritel oleks suurem huvi panustada neid esindavale sportlasele," selgitab ujumise tagamaid endine tippujuja.

Olukord Eestis ei tekita muret ujujatele, kes võistlevadki reeglina Arena toodetega kuna tiitlivõistlustel on olukord nende jaoks sama. Teiste ujumisfirma tooteid kasutavate ujujate jaoks on olukord ebamugav ning keeruline ja eelkõige vaimselt raske. "Mina isiklikult arvan, et minu tulemusi mõjutab see olukord väga," räägib Eesti viimaste aastate üks parimaid naisujujaid Kätlin Sepp. "Eestis teen kõik võistlused Speedo trikoos ja olen selle valinud just seetõttu, et tunnen selles ennast mugavalt ja kindlalt. Tiitlivõistlustel olen pidanud kahjuks aga ujuma Arenaga ja mitte, et see halb trikoo oleks, aga Arena mulle lihtsalt selga ei istu ning tahes tahtmata ma juba enne starti mõtlen, et kahju, et ma Speedos ujuda ei saa."

Sepp räägib, et proovib antud olukorras positiivseks jääda, sest midagi muud ei saa teha. "Alateadvuses on ilmselt ikka see, et nüüd tõmbab jalad kinni ja siis pöördes tuleb vesi sisse (trikoose) jms. Aga ma ei tee Arenat maha, on ka inimesi, kellele selle firma tooted ainult meeldivad." Paar aastat tagasi Euroopa meistrivõistluste poolfinaalis ujunud Sepp on Allikvee ja Degtjarjoviga sama meelt, et ujujatel peaks olema oma valik. "Arvan, et seda peaks kohe kindlasti arutama ning just seepärast, et kui kellelegi mingi trikoo/püksid ei istu, siis miks peaks ta kannatama oma soorituse all seepärast, et tal oli nö "vale trikoo" seljas."

Eestis ei ole palju tippujujaid, kuid kui nende sooritusvõimet tiitlivõistlustel piirata vaid seepärast, et ei osata sponsoriga korraliku lepingut välja kaubelda, siis on midagi väga valesti. Mõelda tuleks ujujate peale ning sellepeale kuidas nad saaksid ujuda kõige paremaid tulemusi. Kõige lihtsam oleks küsida nende arvamust enne kui midagi otsustatakse või alla kirjutatakse. On aeg liikuda ülejäänud maailmaga kaasa ning luua meie ujujatele võrdsed tingimused.

PÜSIGE LAINEL!