16. november 2017

ÜLEVAADE: Kõige populaarsemad Eesti tippujujad sotsiaalmeedias

Sotsiaalmeedia on meie noortele sama tavaliseks nähtuseks kui päike taevas. Paljudel Eesti tippujujatel on mitmeid sadu jälgijaid, kes hoiavad ennast kursis meie parimate ujujate tegemistega. Kes postitab rohkem pilte spordist, kes vabast ajast, kes millestki kolmandast. 

Toon Teieni 10 Eesti kõige populaarsemat tippujujat sotsiaalmeediavõrgustikus Instagram. Olgu märgitud, et edetabelisse jõudsid vaid need kellel oli täidetud täiskasvanute tiitlivõistluste normatiiv.

10. koht - Kertu Ly Alnek - 832 jälgijat

Äsja toimunud Kalev Openil jahmatas Kertu Ly Alnek kõiki 50 m liblikujumisega saades Eestis läbi aegade kolmandaks naisujujaks, kes lühirajal seda distantsi ujunud alla 27-sekundi. Nüüd naiste klassis võistlev Alnek oli kõva tegija noorte- ja juunioride vanuseklassi Eesti meistrivõistlustel tehes praktiliselt igal võistlusel puhta töö ning võites seal 93 medalit. Täiskasvanute meistrivõistluste medaleid on tal 42 ning järgnevate aastate jooksul see number kindlasti tõuseb.


9. koht - Maria Romanjuk - 836 jälgijat

Maria Romanjuki karjääri tipphetkeks on kahtlemata olnud pääs Rio olümpiamängudele. Viimasel kolmel aastal on ta kroonitud Eesti parimaks naisujujaks ning suure tõenäosusega juhtub see ka tänavu. Kuu aja pärast toimuvatel lühiraja Euroopa meistrivõistlustel loodab Romanjuk pääseda esmakordselt enda karjääri jooksul individuaalselt poolfinaali. Pöidlad pihku ning loodetavasti see ka tänavu juhtub.


8. koht - Sigrid Sepp - 858 jälgijat

Pikalt kodumaal veetnud seliliujuja Sigrid Sepp treenib nüüd päikselises Austraalias. Kahtlemata on see Eesti ujumise jaoks põnev, sest väga paljud tippujujad Maarjamaalt seal püsivalt treeninud ei ole. Sepp on viimasel kahel pikaraja MM-il pääsenud starti 50 m seliliujumises ning tänavu suvel jäi samal distantsil juuksekarva kaugusele Alina Kendziorile kuuluvast rahvusrekordist. Jääme põnevusega ootama Sepa starte lühiraja EM-il ning Eesti meistrivõistlustel.


7. koht - Margaret Markvardt - 977 jälgijat

Liblik- ja kompleksujuja Margaret Markvardt on juba pikalt olnud koduse ujumise tipus, kuid neiul alles vanust 17 eluaastat. Möödunud aastal Eesti parimaks naisjuunioriks tunnistatud ning tänavu sama auhinna endale krahmav Markvardt alustas enda esimest täishooaega naiste klassis. Riia Sprindifestivalil näitas ta häid tulemusi, kuid tippvormis on vaja olla lühiraja EM-il. Kuidas Markvardt ennast realiseerib karjääri esimesel lühiraja EM-il seda näitab aeg. 


6. koht - Daniel Zaitsev - 980 jälgijat

Pärast Pjotr Degtjarjovi lõpetamist on Daniel Zaitsev ainuisikuline sprindidistantside valitseja. Eriti võimas on ta 50 m liblikujumises kus kodused konkurendid võivad tema alistamisest helesinist und vaid näha. Eelmisel lühiraja EM-il pääses mees üllatuslikult poolfinaali, aga tänavu ei oleks see enam mingi üllatus. Küsimus on pigem kas ta suudab ujuda ennast finaali või mitte. Igatahes on tema liblikujumise sprinte alati põnev jälgida.


5. koht - Martin Allikvee - 1041 jälgijat

Viiendal kohal on Rio olümpiamängudel osalenud ning eelmise aasta parim Eesti meesujuja Martin Allikvee. Suvel teenis mees aega kaitseväes ning lühiraja EM-iks saab ta valmistuda vaid kolm lühikest kuud. Poolfinaali pääsemine ei ole tema jaoks midagi võimatut ning kui mees suudab tõusta tippvormi, siis on valla ka uksed finaali. Igatahes isegi kui lühiraja EM peaks ebaõnnestuma (loodame vastupidist), siis tema trumbiks on 50 meetrine bassein ja järgmise aasta augustis toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel näeb kahtlemata tulevärki.


4. koht - Karl Johann Luht - 1046 jälgijat

Karl Johann Luht on kahjuks üks nendest sportlastest, kes tänavu lühiraja EM-il ei stardi kuigi normatiiv on tal olemas. Kuna mees treenib ja õpib igapäevaselt USA-s Louisana ülikoolis, siis ei ole sealt nii lihtne nö. minema saada. Luht on viimastel aastatel teinud tugeva arengu ning ujunud ennast Eesti seliliujumise paremikku. Loodame, et mehe NCAA hooaeg õnnestub suurepäraselt ning näeme tema esituses kiireid aegu jardibasseinis ja järgmisel suvel pikas vannis.


3. koht - Karleen Kersa - 1070 jälgijat

Eesti naiste rinnuliujumises ei ole palju nimesid, kuid üheks neist on kindlasti Karleen Kersa. Tema trumbiks on läbi aegade olnud ikka 50 m rinnuliujumine ja Romanjukiga nad omavahel maid jaganud on. Vaid juba täiskasvanute arvestuses on ta võitnud Eesti meistrivõistlustelt 98 medalit, jääme siis ootama suurt juubelit tänavu talvel.


2. koht - Kätlin Sepp - 1260 jälgijat

Edetabeli teiselt kohalt leiame maailmas palju ringi rännanud 24-aastase Kätlin Sepa. Enda ülikooliaastad veetis neiu samas kohas kus hetkel treenib Luht ehk Louisana ülikoolis. Tiitlivõistlustel on ta korra ujunud ennast poolfinaali ning Eesti meistrivõistlustelt võitnud lausa 85 kuldmedalit, mis asetab ta Eesti kõigi aegade edetabelis selles arvestuses neljandale kohale. 


1. koht - Kregor Zirk - 1376 jälgijat

Jaa Eesti kõigi populaarsem tippujuja sotsiaalmeedias on..trummipõrin..Kregor Zirk. Tema tegemisi jälgib Instagramis hetkeseisuga 1376 persooni. Eesti ujumises imelapseks tituleeritud Zirk on viimastel aastatel olnud üliedukas. Võitnud kahel korral juunioride EM-il pronksmedali ja juunioride MM-il pälvinud viienda koha. Ujunud rohkem kui 200 Eesti rekordit erinevates vanuseklassides, mis on absoluutne tippmark. Täiskasvanute rekordeid on ta püstitanud 26 korral, kuid loodame, et peagi algaval lühiraja EM-il see number suureneb.


PS! Kõik andmed on võetud 16.11.2017 seisuga


PÜSIGE LAINEL!