8. jaanuar 2018

5 suurt võistlust aastal 2018 millele kaasa elada

Ujujad on naasnud treeningradadele ning kõva töö algavaks pikaraja hooajaks on alanud. Aasta 2018 toob kaasa mitmeid huvitavaid võistlusi kus üks põnevam kui teine. 

Priit Aaviku Ujumisblogi toob nüüd Teieni viis suurt võistlust aastal 2018 millele kaasa elada.

1. USA üliõpilasmeistrivõistlused

Esimeseks suuremaks võistluseks eestlastele aastal 2018 on kahtlemata USA üliõpilasmeistrivõistlused või NCAA meistrivõistlused kuidas kellelegi meeldib seda mõõduvõttu kutsuda. Ralf Tribuntsovil on käsil viimane hooaeg Lõuna-California ülikooli (USC) ridades ning individuaalne esikolmiku koht veel puudub. Viimasel kolmel hooajal on ta jõudnud 100 jardi seliliujumises A-finaali ning kahel viimasel aastal saavutanud ka viienda koha. Nüüd kui Rio olümpiavõitja Ryan Murphy on enda ülikooli karjääri lõpetanud on seliliujumise troon vaba ning Tribuntsovil on kahtlemata head väljavaated ujuda suurepärane tulemus.

Tase võistlustel on vägagi tugev, sest kõikides finaalides võib praktiliselt näha olümpiamängude finaliste või medaliste. Lisaks Tribuntsovile jääme põnevusega ootama ka Karl Johann Luhti etteasteid. Teist hooaega Louisana ülikoolis (LSU) treeniv Luht peab esmalt ujuma piisavalt hea tulemuse, et võistlustele pääseda, kuid suure tõenäosusega ei tohiks see talle probleem olla. Eelmisel hooajal ainsa Eesti naisujuja võistlustele pääsenud Maria Harutjunjanil on aga üpris keeruline tänavu võistlustele peale saada. Hiljuti käeoperatsioonil käinud Harutjunjan pole pikalt juba basseinis käinud, kuid lootus võistlustele pääseda on siiski veel olemas. Meeste võistlus leiab aset 21.-24. märtsini Minnesotas ja naistel 14.-17. märtsini Ohios. 

2. Euroopa juunioride meistrivõistlused

Eestlased on alati osalenud Euroopa juunioride meistrivõistlustel (JEM) ning erandiks ei ole ka aasta 2018. Viimasel kahel aastal on Kregor Zirk võistlustelt naasnud pronksmedaliga, kuid tänavu peavad juuniorid kõvasti pingutama, et kõrget taset hoida. Noormeeste sünniaastaks võistlustel on 2000-2003 ja piigadel 2001-2004. Võistlused toimuvad meile vägagi lähedal ning täpsemalt Soomes Helsingis 4.-8. juulini. Viimati toimus JEM Soomes aastal 2010 ning ka siis oli asukohaks Helsingi. 

Eesti juunioride koondise liidriteks on suure tõenäosusega Joonas Niine ja Kertu Kaare. Niine pääses eelmisel aastal kahel korral poolfinaali ning tänavu ei tohiks siht olla väiksem kui finaal. Mõistagi ei ole see ülesanne lihtne, kuid loodame parimat. Kaare jaoks oleks tegemist esimese JEM-iga. Möödunud aastal ta tõestas, et pikas vannis 50 m vabaltujumine on üks tema trumpalasid. Jääme kahtlemata põnevusega ootama, mis need kaks ujujat suvel korda saadavad. Mõistagi on veel palju teisi koondislasi, kes noolivad suurepäraseid tulemusi ja kohti eesotsas Alex AhtiaineniMark Sovtsa ning Ilona Maidega.  

3. Euroopa meistrivõistlused

Euroopa meistrivõistlused leiavad aset tänavu augusti alguses Šotimaal Glasgowis. Peab tõdema, et viimasel kahel korral (2014 ja 2016) on Eesti koondise esitused olnud kahvatud. Mõlemal võistlusel saavutati üks individuaalne poolfinaalikoht ning finaalid on jäänud vägagi kaugele. Tänavune EM saab olema kindlasti huvitav ning seda mitmel põhjusel. Esmalt valmistub Kregor Zirk just selleks võistluseks ning pärast lühiraja EM-i on lootused kõrgel. Tase saab olema tunduvalt kõrgem kui see oli lühikeses basseinis, sest eurooplastele on see ainukeseks tiitlivõistlusteks sellel suvel. Kõik parimad tulevad kohale. Eesti parim ujuja pikas basseinis on 2018 aasta alguses kindlasti Martin Allikvee, tema trumbiks on 200 m rinnuli, kuid ei tuleks üllatusena kui ta teeb ka hea tulemuse poole lühemal maal. Jääme ootama ka noorte esiletõusu ning pääsemist pikaraja tiitlivõistlustele.

4. Noorte olümpiamängud

Noorte olümpiamängud toimuvad alles kolmandat korda. Esmalt toimusid need 2010 aastal Singapuris ning siis oli eestlaste parim 9. kohaga Pjotr Degtjarjov 50 m vabaltujumises. Neli aastat hiljem võtsid noored mõõtu Hiinas Nanjingis ja toona pääses Daniel Zaitsev ka 50 m liblikujumises finaali. Tänavune noorte olümpia leiab aset aga Argentiinas Buenos Aireses. Võistlused toimuvad pikas basseinis ning esimeste aladega tehakse algust 6. oktoobril. 

Võistlustele pääsejad endale suvel pikka puhkust lubada ei saa vaid tuleb harjumatult sättida tippvormi oktoobri algusesse. Võistlejate sünniaasta on sama mis juunioride EM-il, kuid kohtade arv on piiratud. Esiteks saab olema põnev jälgida, kes ennast võistlustele murravad ning kuidas neil seal läheb. Viimase kahe korraga on latt päris kõrgele seatud. 

5. Lühiraja MM

2018. aasta lõpetab Eesti koondisele lühiraja MM Hiinas Hangzhous, mis leiab aset 7.-11. detsembrini. Kahtlemata huvitav koht kus võistelda, kuid sellest tähtsamaks saavad olema tulemused. Kui suureks kujuneb üldse Eesti koondis ning kas kõik plaanivad ka seal startida on esimesed küsimused. Taaskord on pilgud pööratud Zirgi ja Allikvee suunas, kuid mõlemad ujujad teavad, et eelkõige tuleb tegusid teha pikas basseinis. Viimati ujusid eestlased lühiraja MM-i finaali aastal 2012 ehk põud on päris pikaks juba veninud. Elame eestlastele kaasa ja loodame parimat!

PÜSIGE LAINEL!