11. jaanuar 2018

Soomes treeniv eestlane püstitab järjepanu kahe riigi rekordeid

Igapäevaselt treenib Soomes üks Eesti parimaid noorujujaid 14-aastane Marcus Forsel. Alates 2015. aastast treenib Forsel Turu ujumisklubis "Ask Uintiklubi Turku". Forseli tulemused on lausa nii vägevad, et on ületanud mitmeid Kregor Zirgile kuulunud noorte vanuseklasside rekordeid. 

Alates sügisest treenib Forsel üheksa korda nädalas ning puhata saab vaid pühapäeval. Nädalas koguneb noorel tulevikulootusel  treeningtunde 26 millest basseinis veedab ta ligikaudu 15-17 tundi.

"Olen aastaga 2017 väga rahul," sõnab Marcuse isa Rene, kes annab enda pojale üldkehalise ettevalmistuse treeninguid. "Marcus on teinud suure arenguhüppe nii tulemustes kui ka treeningutesse panustamises." Forsel võitis möödunud aastal Soome omaealiste meistrivõistlustel 13 kuldmedalit, millest seitse tulid pikas basseinis ja ülejäänud lühirajal. Samuti osales Forsel Eesti lühiraja meistrivõistlustel kus ta krooniti 3x Eesti noorte meistriks. Tingimused tippu pürgimiseks on Forselil kadestamisväärsed. Turus asuvas kompleksis on ujujatel kasutada 50- ja 25 meetrine bassein, kaks jõusaali, ÜKE saal, sõudeergomeetrite saal ning spinningusaal. Forseli treeninggrupi peatreeneriks on Heidi Risssasel, keda abistavad ka mitmed abitreenerid. 

Lisaks kuldsetele esitustele basseinis oli Forsel edukas ka rekordite püstitamisel. 2016 aastal püstitas ta neli Soome rekordit 13 aastaste vanusegrupis, mullu ujus ta kolm Soome rekordit 14 aastaste vanusegrupis. Eesti lühiraja meistrivõistlustel detsembris sai ta enda nimele 100 m kompleksujumise poiste tipptulemuse ületades Kregor Zirgile kuulunud tippmargi ligi sekundiga. Tegelikkuses on Forsel ujunud veel kaks poiste tippmarki, kuid Eesti Ujumisliit ei ole neid kinnitanud. Kuna Soomes registreeritakse enamus ajad erinevasse andmebaasi võrreldes Eestiga, siis Ujumisliit jämedalt ütles, et need tulemused ei loe. Eesti passiga Forselile kuuluvad tegelikkuses veel 100 m liblik- ja rinnuliujumise poiste tippmargid vastavalt aegadega 56.31 ja 1.05,42. 

Tubli basseinis, tubli koolipingis

"Kõige rohkem on meid üllatanud Marcuse suutlikus hoida kool korras," sõnas isa Rene. "Palju võistlusreise, laagreid ning alati ei jõua kooli ja kontrolltöid on kuhjunud mitmeid, kuid kool on korras." Ujuja isa ütleb, et Soomes on palju paremad tingimused treenimiseks kui Eestis. "Treeningkompleksid on suuremates linnades täiuslikumad, veeaega on rohkem ning linnad annavad üldiselt klubidele komplekse kasutada tasuta või sümboolse tasu eest." Ta lisab veel, et Eesti vajab 50 meetrised ujulaid, sest Soomes käies võistlustel on alati pika basseini kõrval kasutada ka 25 meetri bassein, mida saab kasutada soojendus- ja lõdvestusujumiseks. 

Kuigi vanust on Marcusel alles 14, siis juba praegu on näha, et tegemist on Soome kui ka Eesti ühe parima kuni 14 aastase ujujaga läbi aegade. Ujumisblogi küsis ujuja isalt, et kas tulevikus hakkab Marcus esindama Eestit või Soomet? "Oleme seda küsimust korduvalt arutanud, kuid endiselt on raske vastata." Siiski lisab ta huumorikalt, et hümn on vähemalt sama. Ujumisblogi hoiab 2018. aastal Marcus Forseli võistlustel silma peal ning toob kõik tulemused ka Teieni. Soovime ujujale kõike head ning uute rekordite purustamist!

PÜSIGE LAINEL!