3. jaanuar 2018

Suur ülevaade 2017 aastal ujutud Eesti rekorditest

Aasta 2017 on nüüdseks möödanik ning lõppenud aastal ujuti taas mitmeid Eesti rekordeid erinevates vanuseklassides. Enne kui hakatakse rekordeid purustama aastal 2018 heidame pilgu tagasi möödunud aastasse ja vaatame, kes olid suurimad rekordipurustajad.

Lõppenud aastal püstitati 24 Eesti täiskasvanute rekordit ning kõige enam rekordeid purustas 18-aastane Kregor Zirk. Ta ujus kõik enda viis rekordit detsembris toimunud lühiraja EM-il kus ta mäletavasti  pääses kahel korral finaali.

Nelja individuaalse rekordini jõudis Maria Romanjuk ning kolm tippmarki ujusid Margaret Markvardt, Aleksa Gold ja Gerda Pak. Paraku kurb number on see, et pikas basseinis ehk olümpiamõõtmetes ujulas püstitati vaid 3 individuaalset rahvusrekordit. Sarnaselt absoluutklassi rekorditele oli Zirk kõige edukam ka juunioride rekordite püstitaja viie uue tippmargiga. 

Juunioride rekorditeni jõudsid tänavu vaid kolm Eesti ujujat. Lisaks Zirgile veel Armin Evert Lelle ja Kertu Kaare. Aastal 2017 püstitati 18 juunioride rekordit millest 10 oli ujutud indviduaalsetel distantsidel. Noorte rekordite osakonnas olid esirinnas Joonas Niine ja Kertu Kaare, kes ujusid vastavalt 10 ja 8 noorte rekordit. Detsembris lisandus neile veel Mark Sovtsa, Brita Rannamets ja Laura-Liis Valdmaa. Ühtekokku 21 Eesti noorte rekordit aastal 2017. 

Poiste tipptulemustega on aga selline huvitav lugu, et tegelikkuses on neli rekordit ujunud Marcus Forsel. Kuid kuna Eesti Ujumisliit pole kinnitanud kolme rekordit, sest toodi põhjuseks, et Forsel treenib igapäevaselt Soomes. Sellest ja Forselist pikemalt varsti Ujumisblogis, aga fakt on see, et Eesti passiga Forsel ujus 2017 aastal neli Eesti poiste tipptulemust. Alan GritšokMaksim Minajev ja Christopher Palvadre said kumbki hakkama ühe poiste tipptulemusega. Kokku 2017 aastal seitse Eesti poiste tipptulemust. 

Seega ujuti 2017 aastal erinevates vanuseklassides kokku 70 Eesti rekordit. 2015. aastal ujuti näiteks 137 Eesti rekordit ja 2016. aastal 94 rahvusrekordit. Paraku kehva statistiline näide on ka see, et kui mullu ujuti 64 rekordit pikas basseinis, siis tänavu suudeti olümpiamõõtmetes ujulas purustada 24 tippmarki. Loodetavasti toob aasta 2018 rohkelt rekordeid just pikas basseinis.

Eesti rekordi ujunud sportlased: Kregor Zirk (5), Maria Romanjuk (4), Margaret Markvardt (3), Aleksa Gold (3), Gerda Pak (3), Osvald Nitski (2), Martin Allikvee (1), Alina Kendzior (1), Daniel Zaitsev (1).

Eesti juunioride rekordi ujunud sportlased: Kregor Zirk (5), Armin Evert Lelle (5), Kertu Kaare (1).

Eesti noorte rekordi ujunud sportlased: Joonas Niine (10), Kertu Kaare (8), Mark Sovtsa (1), Brita Rannamets (1), Laura-Liis Valdmaa (1). 

Eesti poiste tipptulemuse ujunud sportlased: Marcus Forsel (4), Alan Gritšok (1), Maksim Minajev (1), Cristopher Palvadre (1).

PÜSIGE LAINEL!